Frågor och svar 19 mars 2024 - Vad är bäst att äta i vårt nordliga klimat?

Mar 28, 2024

 

Frågan lät inte exakt så utan "vad är bäst att äta i Sverige?" men jag formulerade om den då jag ser det mer som olika klimatzoner på jorden.

För att du ska förstå lite djupare mitt svar till detta behöver jag förklara min egen bakgrund. 
När jag lade om kosten 1982 följde jag de råd som min goda vän gav och som hade ätit enligt makrobiotiska principer under många år. Du kan läsa mer om makrobiotiken HÄR i ett annat inlägg på bloggen.


När vi upplever och har balans mellan yin och yang i vår kropp mår vi helt enkelt bra på alla nivåer; fysiskt, mentalt, känslomässigt och själsligt/andligt. Tänk dig en gungbräda där de yttre punkterna symboliserar extrem mat/dryck, stress mm. Det blir stora rörelser åt ena eller andra hållet när det tippar över. När gungbrädan har balans har vi samlat ihop oss i mitten och kan också lättare parera med små rörelser. Nästan bara genom att medvetet förflytta kroppsvikten. Eller hur?

Så ser jag också på vad vi mår bäst av att äta här i vårt nordliga klimat. Det som skapar stabilitet, energi och flöde. Här några punkter att hålla sig i:

1. Tänk årstidsbundet. Under den varma årstiden ät mer sallader, råa grönsaker, groddar, färska bär och frukt. När kylan kommer gå över till mer rotfrukter, grytor och långkok.

2. Så långt det är möjligt ät det som växer här. Det som tycker om att växa här är anpassat efter vårt klimat, våra jordar och våra långa sommardagar och nätter. Förr blev det bara potatis och saltad sill kan jag tänka och där är vi ju inte nu. Vi har all möjlighet att köpa nästan precis vad som helst. Mitt råd är; gör inte det. Det är både dyrt och inte det bästa för vår hälsa om du frågar mig. Handla det som finns i säsong. Igår t ex hittade jag fortfarande svenska äpplen i affären. Fantastiskt!

3. Dra ner rejält på det söta. Lär dig att vänja dig av med det söta. Bästa hjälpen för att klara det är att äta rejäla antiinflammatoriska måltider som stabiliserar blodsockret. Den söta smaken kommer bli tillgodosedd av t ex ugnsbakade grönsaker eller tillagade på spisen helt utan vätska.

4. Avstå framförallt från tropiska frukter och bär. För de allra flesta skapar detta ett ännu större sötsug när fruktosen triggar igång insulinutsöndringen. Då dröjer det inte länge innan man behöver ta något igen för att stilla begäret. Tänk i så fall att det är lördagsgodis.

5. Jag har inget belägg för detta men jag är övertygad om att redan på vikingarnas tid åt man tång som växte runt kusterna. Tång som bidrog med alla mineraler som kroppen behöver, B12, omega 3 mm mm. HÄR kan du läsa mer om tång. Idag vet man att tång som växt i saltvatten bidrar till många goda viktiga tarmbakterier. Det vill vi ju ha! Fler goda bakterier i tjocktarmen stabiliserar och påverkar hela matsmältningskanalen så att kroppen kan börja läka inifrån. Då minskar även inflammationssymptom.

Givetvis påverkar även andra faktorer ditt mående; långvarig stress, brist på återhämtning, brist på motion och styrketräning och sist men inte minst vikten av att inte göra någonting ... att vara stilla och andas medvetet.
Har du många symptom kommer du få bäst resultat om du är noga med din kost och livsstil. Har du bara något enstaka kan du prova 80/20 regeln; att ta väl hand om dig under vardagarna och under helgen göra de avsteg som är viktiga för dig.

Hoppas det gav inspiration till nya hälsosteg framåt!

Om du vill ha långvarig hjälp och stöd såväl genom en personligt anpassad Hälsoplan som praktisk matlagningskunskap och mycket mer, läs HÄR om mitt Hälso- & Mentorsprogram för kvinnor "Stark och Smärtfri kropp". 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.