Bästa huskuren som basar kroppen

Jan 17, 2024

 

Jag känner att det är dags för mig att dela med mig ännu mer om min egen bakgrund vad gäller kosten. Jag har ätit antiinflammatorisk kost i ca 8 år. Innan det åt jag enligt makrobiotiska principer. Jag har hittills alltid benämnt det som "naturlig mat" vilket det också är; mat lagad från grunden av naturliga giftfria råvaror.
Makrobiotiken ligger mig väldigt varmt om hjärtat och utan den hade jag aldrig varit där jag är idag med min hälsa. Med den här breda grunden när det gäller kost och hälsa kan jag även röra mig både tryggt och fritt över gränser mellan olika kostinriktningar och på så sätt även vara behjälplig för fler människor med olika symptombild.

Hela makrobiotiken handlar om en naturlig livsstil i balans och harmoni såväl i sitt inre som yttre. De två krafterna Yin och Yang är enligt makrobiotiken det som skapar balans. Så även i maten som är grunden för hälsa och välmående. Här i väst pratar man då istället och syra och bas. Att försurande mat skapar obalanser och sjukdomar och en basisk kost bidrar till motsatsen - hälsa.

Kompositionen av den makrobiotiska maten består av fullkornsprodukter, protein (animaliskt och vegetabiliskt), rotfrukter och andra grönsaker, tång och naturligt picklade eller fermenterade grönsaker som t ex surkål. Även fermenterade sojaprodukter ingick; tempeh, miso, tamari mm.
Gluten fanns också fortfarande i kosten. Bröd bakades bara på surdeg. Tyngdpunkten låg i övrigt på vegetabilier. Jag åt fisk och skaldjur 1-2 ggr per vecka. Mejeriprodukter uteslöt jag helt och även socker och tropiska frukter var minimalt redan då.  Fokus var tillagad mat, alltså inte råkost även om det fanns med på tallriken i mindre mängd. Maten blir mer lättsmält när den tillagas enligt deras synsätt.

Mer yin mat är t ex bladgrönt, frukt och sött. Mer yang mat är fullkorn, bönor, kött, salt. När vi äter obalanserat kan också problem i kroppen uppstå. Via matlagning och livsstil kan man stärka upp antingen yin eller yang för bättre hälsa.

Makrobiotiken grundades i Japan av George Ohsawa på 1920-talet och en av hans ivriga följare, Michio Kushi jobbade outtröttligt med att sprida kunskapen om mat som medicin. Jag skulle säga att makrobiotiken är en av de äldsta riktlinjer och livsstilar som behandlar mat som medicin.
Kushi var aktiv tillsammans med sin fru på 80-talet när jag bodde i Japan och jag blev introducerad av min väninna som bodde nära mig och som jag ofta delade taxi med hem från Tokyos nattliv. 

Det finns gott om gamla huskurer från den här tiden som fortfarande lever med mig.

En av de första som jag provade är Ume-Sho-Kuzu drink och detta lärde jag mig alltså på 80-talet i Japan.
Denna huskur och basande drink kan ha många läkande effekter, t ex vid förkylning, influensa och mycket mer.
De fyra ingredienserna är
Umeboshi, plommon eller puré
Tamari
Kuzu
Ingefära

Umeboshi är ett japanskt plommon som fått fermentera naturligt i 3 år. Det är basande, fungerar som en naturlig probiotika (tarmstärkare), enzymförstärkare och innehåller även antioxidanter. Den stimulerar aptit, stöttar matsmältning, ökar på cirkulationen, förebygger trötthet, minskar huvudvärk och boostar immunförsvaret. 

Tamari är den naturliga sojasåsen som tillverkas på naturligt sätt genom att fermentera sojabönor. Den innehåller ej gluten eller fett. Den är proteinrik och fungerar också som naturlig probiotika (tarmstärkare). Den skyddar hjärta- och kärlhälsan, är renande, reglerar tarmrörelsen och stärker benstomme.

Kuzu är en stärkelse som kommer från roten av östasiatisk pilrot som växer vilt. Den är glutenfri och har en mild smak. Den kan ge många hälsofördelar som reglera matsmältningen, lugna nervsystemet, stabilisera blodsockret, minska ett surt tillstånd i kroppen, öka vitalitet och dämpa infektioner och även huvudvärk.

Ingefära är välkänd idag inom det antiinflammatoriska köket. Det jag fick lära mig är att den är utmärkt som ingrediens i medicinska teer. Den innehåller både vitaminer, mineraler och linolsyra. Den boostar immunsystemet, förbättrar hjärnhälsan, stärker matsmältningen, minskar gasbildning, minskar huvudvärk, yrsel och PMS symptom. Dessutom kan den hjälpa vid viktnedgång.

RECEPT
2,5 dl kallt vatten
1 rågad tsk kuzu
1/2 umeboshi plommon eller 1 tsk umeboshi puré
1/2 tsk tamari
Några droppar nypressad ingefärsjos eller en nypa riven ingefära

GÖR SÅ HÄR
1. Rör ut kuzun i det kalla vattnet.
2. Tillsätt plommonet eller umeboshi purén.
3. Lägg i en kastrul och låt koka upp på medel värme.
4. Rör tills vätskan skiftat från vit till klar och den börjar tjockna.
5. Tillsätt tamari och mixa försiktigt.
6. Tillsätt 5-6 droppar ingefärsjos eller en nypa färsk riven ingefära.
7. Drick den varm och se till att du även får i dig umeboshin även om den inte löst upp sig. 

Njut av den varma välgörande drinken! Kom ihåg att det är medicin så även om du inte gillar smaken första gången brukar det snart skifta till något som man inte vill vara utan.
Som med alla starkt basande drinkar gör den bäst nytta om den tas på fastande mage. 

Om du vill prova mitt produktpaket med matvaror som stärker tarmen kan du läsa mer HÄR om Tarmstärkarpaketet. I paketet ingår både tamari och umeboshipuré. 

Med värme
Maria 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.