Om Maria

 

Kanske du undrar vem jag är och hur det började för mig och hur jag kom in på den här banan. Har jag också haft hälsoproblem eller var det bara ett rent intresse med en lång rad utbildningar?

 

Ryggsäcken

Jag har en historia av urinvägsinfektioner och bihåleinflammationer med mig i min ryggsäck från tidiga tonåren och upp till vuxen ålder. Har ätit många antibiotikakurer för båda problemen under dessa år och givetvis blev de återkommande och länge bestående i min kropp. Jag saknade helt tänket att förebygga och hamnade om och om igen i akuta lägen där jag behövde spola bihålorna med koksalt på akuten. Det ljudet när brosket knakade i huvudet minns jag fortfarande.

 

För-en-ändring

Min förändring kom när jag tog steget att jobba utomlands. Under dessa två år, 1981-1983, tillkom nu även mensrubbningar och viktuppgång på kort tid, ca 15 kg. På den tiden var jag väldigt skeptisk till alternativ syn på hälsa. Jag förknippade det med jordskor och ryggsäck från Fjällräven och kunde inte för mitt liv begripa att man skulle avstå från livets goda.

Jag var då 22 år och med de tilltagande besvären började jag verkligen känna mig orolig för hälsan vid så ung ålder så trots mitt inre motstånd bestämde jag mig för att chansa på att följa råden jag fick av en vän. Jag förstod inte då att min inre längtan efter en förändring av min hälsa var min starkaste drivkraft för att lyckas.

Jag var för en ändring inte emot ändringen.

Resultat

Vi bytte tjänster; jag som tränat regelbundet sedan tonåren blev hennes coach och jag fick i retur laga mat med henne i deras kök under 2 veckor. Vi bodde nära varandra så det var enkelt. Rivstarten var jobbig; jag började med en ”tuggfasta” där jag bara åt råris och drack ett speciellt te. Jag skulle tugga 50 gånger vilket jag sa bestämt att det där är omöjligt! Såklart det gick även om det mer kändes som välling i kroppen än mat. Hon förklarade för mig att matsmältningen bygger på att olika enzymer aktiveras och att de genom tuggandet får signalen ”nu kommer det mat, nu ska vi jobba”.
Efter 3 månader på naturlig mat hade jag tappat 10 kg i vikt och en månad senare kom min mens tillbaka. Både viktnedgången och månadsblödningarna kom i fas igen i kroppen och inte minst märkte jag hur mitt huvud blev mycket klarare med den nya kosten.

 

Hemma igen

När jag flyttade hem igen mådde jag riktigt bra och kunde inte tänka mig att äta något annat då det dessutom var väldigt gott!
Det som var svårast var att många vänner försvann. Jag uppfattades som en ”udda lite flummig predikant”, mina egna ord, men jag förstår verkligen att de fick nog av alla mina goda råd som dom själva inte bad om.

Jag fick två barn, ett när jag var 25 och ett vid 30 och båda har vuxit upp med den här kosten. Det var enkelt när de var små och följsamma med smaker och senare mer utmanande och kompromissande ju äldre dom blev. Båda barnen var ändå ovanligt friska jämfört med sina kompisar och det var roligt när deras vänner skulle äta hos oss och mina barn stolta sa ”det här är friterade alger, prova och smaka …”.

 

Jag har kört i diket också. Gått in i väggen och blivit ensamstående två gånger med barnen. Jag har provat andra hälsovägar, olika behandlingsformer, olika terapier/kurser och jobbat på för att hitta balans i min fysiska, mentala och själsliga resa. Mitt intresse för rörelse, dans och träning har också varit ett stående inslag genom livet. Senare väcktes också intresset för mer stillsamma aktiviteter såsom meditation, yoga och naturupplevelser. Det har gett mig många fina såväl stunder som insikter i livet.

 

Mitt yrkesliv

Mitt yrkesliv har varit brokigt. Född som entreprenör har jag drivit flertalet egna verksamheter men även varit anställd, då inom försäljning och även HR med fokus på kommunikations- och kulturfrågor i bolaget. Jag har alltid haft ett genuint intresse för att möta andra människor då en sådan stund tillsammans även berikar mitt eget liv och jag ofta får syn på delar i mig själv genom att lyssna på andra. Som konsult på ett Ledarskapsutvecklingsprogram väcktes min nyfikenhet för det kvinnliga ledarskapet och de senaste 15 åren har jag fördjupat mig även inom detta.  Att få ta del av en kvinnas nya steg genom livet såväl inom hälsa och välbefinnande som på det personliga planet, är en gåva!

Jag har ändå valt att ibland pausa egenföretagande och ta en anställning för att lära nytt. Den senaste var på en holistisk läkarmottagning i Järfälla, utanför Stockholm där jag jobbade i sex år och fick kunskap på det hormonella området då kliniken fokuserade på sköldkörtelobalanser.

De sista 8 åren har jag också odlat min egen ekologiska köksträdgård. Lyxen att få äta nyskördade grönsaker med så mycket smak jämfört med butikens utbud går inte att beskriva! Att bara kunna hämta in mina örter eller skära av ett kålhuvud när jag vill mjölksyra vitkål är fantastiskt! Det är en helt naturlig förlängning av mitt hälso- och kostintresse. Idag förgyller sex barnbarn mitt liv också och jag kan bara hålla med den som myntat uttrycket att de är ”livets efterrätt” :)

 

Min syn på hälsa - Så här jobbar jag idag

 

Intresset för kost och hälsa har bara blivit starkare med åren.
Jag har utbildat mig till kostrådgivare och själv fördjupat mig inom antiinflammatorisk kost då jag såg att det ligger väldigt nära det jag själv lärde mig för alla dessa år sedan.

Min syn på hälsa har på många sätt blivit tydligare också med åren:

  • Jag är mer intresserad av hur maten vi lagar bidrar till att stärka näringsupptag och tarmhälsan än av tillskott av olika slag.
  • Jag tror på bredd och variation i valet av råvaror.
  • Jag fokuserar starkt på den mat som optimerar tarmfloran och ger fler goda bakterier istället för allt som ska uteslutas även om det också är nödvändigt.
  • Jag vill att såväl provtagning som symptom ska vara grunden i min bedömning när jag tar mig an en ny klient.
  • Jag ser att förutsättningarna för att en klient eller kursdeltagare ska lyckas med sin kostomläggning handlar till stor del om hur redo och förberedd man är samt att man har stöd under längre tid i processen för att det ska bli hållbart.

 

Om du vill lära känna mig ännu bättre är du varmt välkommen att delta i mitt gratiswebinarie som jag kallar ”Tre steg till att läka, lindra och eliminera inflammation.” HÄR kan du anmäla dig till nästa tillfälle.

 

Hoppas vi ses där!

Med värme/Maria

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev och få fina erbjudanden, inspiration, tips och råd!

 

Genom att du lämnar din e-postadress här samtycker du till att vi får lagra de personuppgifter du lämnar. Du kan dock alltid avsluta din prenumeration längst ner i den e-post som skickas ut.

Medicinsk ansvarsfriskrivning

 

All information på denna webbplats ersätter ej rådgivning från din läkare eller annan professionell vårdgivare.

Du bör alltid kontakta din läkare om du har specifika frågor om ditt medicinska tillstånd.

Information som du hittar på denna webbplats eller får ta del av i våra kurser skall inte ersätta eller påverka din personliga medicinska behandling med läkare eller annan vårdgivare.