Finns det specifika Tarmstärkare? En djupdykning i ämnet.

Jan 24, 2023
 

 

Ja enligt mig finns det det. Efter att under 40 år själv haft ett visst antal matprodukter i mitt kök med regelbunden användning i matlagningen förstår jag att dessa har varit helt avgörande för min goda tarmflora. Jag gjorde ett tarmtest får 4 år sedan och fick väldigt höga bra värden på i stort sett alla de goda tarmbakterierna. Lite lägre på en sort som jag nu jobbar extra med att förbättra.

Så vad är det då som gör så stor skillnad förutom det grundläggande kostprogrammet jag förordar? Jag har samlat ihop några olika som jag vill beskriva här och som alla bidrar till fler goda bakterier och samtliga är naturligt fermenterade på lite olika sätt förutom tången förstås som är torkad.

Nu tänkte jag nörda ner mig ordentligt den här gången :)

Umamibuljong (miso)
Detta har jag skrivit om i ett tidigare blogginlägg.
Det är en smaksättare som finns i lite olika lättare och tyngre smakutföranden beroende på ingredienserna och lagringstiden. Det här är "fröet" till den femte smaken umami och har gjorts enligt gammal tradition i Japan! Varje familj gör sin egen precis som vi gjorde förr, varje gård hade sin egen smaksatta sylta till jul eller annat.
Lagringstiden för miso är 9 - 24 mån.
Koji är den gynnsamma ingrediensen i produkten. Det är en naturlig spor som odlas fram enligt specifika metoder och som får verka i fermenteringsprocessen upp till 2 år. Den här sporen bidrar till att utveckla och stärka enzymerna i matsmältningskanalen vilket ger effektivare nedbrytning av proteiner i kosten. Det är ju vanligtvis aminosyrorna (proteinerna) som irriterar och är svåra att bryta ner. Mina klienter som startat med att ta en tesked varje morgon får direkt effekt på en orolig mage.

Umeboshi puré
Umeboshi är en japansk plommonsort men på vissa ställen läser jag "aprikossort". Formen är som små plommon. De är syrliga och salta samtidigt och har använts i den traditionella folkmedicinen för att komma tillrätta med mage/tarmproblem. Används dagligen i det Japanska köket och av samtliga sushirestauranger tillsammans med den gröna pepparroten wasabi.
Tillverkningen sker enligt traditionell metod i två steg; plommon och havssalt fermenteras i stora trätunnor i några veckor. I steg två torkas plommonen och andra fermenteringen sker tillsammans med blad från japansk röd bladmynta.
Plommonen mosas sedan sönder till en puré. Perfekt smaksättare i dressingar, såser och dipper.

Ume su
är en traditionell smaksättare i Japan och dateras bakåt till 1600-talet. Den tillverkas av umeboshiplommon tillsammans med havssalt och blad från japansk röd bladmynta (Perilla). Den har en speciell smak som påminner om vinäger men med ett stänk av något helt nytt för de allra flesta. Du kan använda den syrliga och salta smaken till sallader, dipper, dressingar och även snabbpickla grönsaker. Det finns t o m bartenders som spicar upp drinkar med den här!
En naturligt fermenterad produkt som bidrar till god tarmhälsa.

Tamari
att använda tamari istället för sojasås är självklart då vi vill undvika vete. Det finns många olika märken av tamari på marknaden. Den tillverkas av sojabönor, havssalt och koji (läs högre upp om miso) och är naturligt glutenfri. Fermenteringsprocessen skall vara minst 9 månader. Det som också avgör kvalitet och smak på tamari är hur stor del sojabönor som faktiskt används för att få den fylliga runda smaken som tamari ska ha, inte bara sälta.
Ännu en värdefull "tarmstärkare" som är naturligt fermenterad.

Tång/alger
är en naturlig del i kosten i väldigt många länder. Jag gissar att långt tillbaka har även vi samlat på stränderna, tillagat och ätit. Här får du i dig de allra flesta mineraler du behöver. En av de viktigaste och som många har brist på är jod. Dessutom har dom en förmåga att dra till sig olika tungmetaller i kroppen och hjälper till att också föra ut dessa.
Tång både odlas och plockas vilt utanför kusterna. I Sverige är detta på stark frammarsch och väldigt poppis på olika restauranger som vill sticka ut med något annorlunda på sin meny.

Tången bidrar också till att öka på en av de viktigaste bakterierna, akkermansia, i tjocktarmen. Med vår västerländska kost har tarmfloran utarmats med ca 40% så många av oss har knappt några alls kvar av just denna bakteriestam.
I tång finns också den goda umamismaken och rätt smaksatt känner man inte alls av "sjögrässmaken".
Viktigt att komma ihåg att detta är saltvattenstång och att den mest gynnsamma av sorterna är den bruna. Det finns flera olika aktörer i Sverige. Jag samarbetar med Scandsea som finns i Marstrand på Västkusten.

Mjölksyrade grönsaker
Det här kan vi i Sverige, och i många andra kulturer i Europa. Att fermentera och mjölksyra t ex vitkål och andra grönsaker, antingen bara genom havssalt och kanske någon krydda eller genom att täcka med saltvatten. Lite olika tekniker men båda med goda resultat.
Fermenterade produkter är ju dels mer lättsmälta, minskar antinutrienterna och bidrar till god tarmflora genom fibrerna i grönsaker.
Det kan se omständigt ut och för många är bara tanken på att behöva vänta 4-6 veckor på en färdig produkt, helt otänkbar. Jag säger, det lönar sig. Inget är så gott som egen surkål eller syrade morötter med smak av pepparrot och varför inte lägga i lite tång också? Den här fermenteringstraditionen hoppas jag verkligen är här för att stanna i vårt land.

Sammanfattning
Koji-fermenterade produkter:
* stärker enzymerna i matsmältningskanalen
* bryter effektivt ner svårsmälta proteiner
* basar kroppen och neutraliserar obalanser

Naturligt fermenterade (mjölksyrade) produkter:
* är mer lättsmälta
* minskar antinutrienter
* bidrar med fibrer och goda bakterier till tjocktarmen

Har du dessa produkter hemma och använder regelbundet i din matlagning får du ett väldigt fint tillskott till tarmhälsan!

Vill du lära dig att använda dessa i ditt eget kök, erbjuder jag Cook Along med olika teman via zoom en gång varje månad där jag använder dessa produkter regelbundet. Se vilken Cook Along som är aktuell under Kurser i menyn.
 

Du kan beställa paketet och få tillgång till anvisningar, tips och recept  HÄR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.