Varför är det så viktigt med tarmhälsa?

Oct 25, 2021
 

 

Har du problem med tarmen som lös avföring, förstoppning, gaser, svullnad (muffinsmage) eller kanske sura uppstötningar?

Ofta beror de här problemen på att tarmen inte fungerar som den ska och kan ta upp näringen i den mat du äter. Om du t ex har levt under långvarig stress, ätit mycket läkemedel, eller ätit slarvigt såsom halvfabrikat, sötsaker och kanske som en sammanfattning; inte lyssnat på din kropps signaler - då kan helt enkelt ”fel” bakterier ta över i din tarm. Det betyder t ex att slemhinnan i tunntarmen skadas och icke nedbrutna näringsämnen (främst aminosyror), tar sig ut i blodbanan och skapar inflammationssymptom. Detta kallas läckande tarm.
Tjocktarmen är också i farozonen och här kan inflammerade tarmfickor uppstå.

Det mesta av vår mat bryts ner i magsäcken och därefter tas näringen upp i tunntarmen som skickar ut näringsämnena till olika delar i kroppen. Det som inte kan brytas ner i magsäck och tunntarm transporteras vidare till tjocktarmen, t ex fibrer, och förs ut med avföringen. Så här ska matsmältningen fungera i en frisk kropp. Då finns också rätt balans av bakterier på rätt ställe; tjocktarmen är den plats där vi vill ha många olika goda bakterier.

Det man vet idag är att mängden av ”rätt” tarmbakterier i tjocktarmen är avgörande för så många fler delar i kroppen än bara själva matsmältningen och näringsupptaget. T ex vet man att seretonin, som man trodde enbart tillverkades i hjärnan faktiskt till 80% tillverkas i tjocktarmen! Seretonin är ju ett s k må-bra hormon som vid brist kan skapa oro, ångest och depression.
Dr David Perlmutter har skrivit flera böcker om hjärnan och hur den är kopplad till tarmhälsan, rekommenderar att börja med "Hotet mot din hjärna".

Att äta antiinflammatorisk mat och anamma en livsstil är inte alls någon raketforskning idag utan de gamla vanliga tipsen; motionera, eliminera långvarig stress, sova gott, tugga maten ordentligt, förutom att äta mat lagad från grunden minus gluten, mejeri och socker.
Detta är ett av de absolut säkraste metoderna för att vända en negativ spiral av inflammationssymptom i kroppen så att återhämtning och läkning kan ske.

Hur vet man då hur tarmen faktiskt mår? Hur mycket goda bakterier har jag där? Kan jag göra något åt det så de blir fler?

Om man vill få svart på vitt kring detta behöver man göra ett tarmtest, eller bajstest som vissa kallar det. Det kan man göra utomlands och även här i Sverige. Gutfeelinglabs som jag själv samarbetar med i mitt klientarbete, utför testerna i Lund i Skåne.
Det som jag verkligen gillar med deras välformulerade provresultat är att de är på svenska, är enkla att förstå och ger konkreta kosttips på hur man kan öka upp de bakterier som det faktiskt är för lite av.

Med min bonuskod ”mickelsbackas” får du drygt 50% rabatt på testet och du kan även köpa till andra, en jättebra julklapp!

Här kan du läsa mer om www.gutfeelinglabs.se

Innan du beställer kanske du vill höra docent Walter Fischer från Gutfeelinglabs prata om hur dom arbetar med just tarmhälsan i sitt laboratorium. Här kan du klicka och titta på ett webinarium där jag hade bjudit in Walter att delta



Titta på webinariet här!

Jag kommer att skriva mer om tarmhälsa i ett annat inlägg och även ge mina egna bästa tips vad gäller kosten när det gäller just att boosta tjocktarmen!

Hoppas du inspirerats till nya goda hälsobeslut!

Maria Mickelsbacka

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.