Inspelade Gästwebinarier

Gästwebinarie med Steven Acuff: 

Lektiner och andra antinutrienter - hur skadliga är dom i naturlig mat?

 

I det här webinariet får du höra Steven Acuff och jag samtala kring antinutrienter i stort och smått.

Steven Acuff har mycket lång erfarenhet av naturlig mat och livsstil. Han var en av mina första inspiratörer i Sverige. Vi träffades första gången 1986 på ett sommarläger i Västergötland och han var också en av mina lärare på kostrådgivarutbildningen. Han är en väldigt inspirerande och kunnig föreläsare, särskilt med tanke på hans över 50 åriga hälsointresse. Så här finns mycket att lära tänker jag.

Det skrivs mycket om just antinutrienter och dess negativa påverkan på hälsan. Därför har jag bjudit in Steven för att diskutera hur det ligger till med detta. Vi dyker ner och fördjupar oss och hoppas att du genom webinariet får ny kunskap och inspiration till nya goda hälsosteg framåt!

Vi nämner även min egen umamibuljong som en utmärkt källa till bättre tarmhälsa. HÄR kan du läsa mer om den och även beställa. Observera att det är begränsad tillgång på produkten då det är ett mathantverk med lång fermentering.

HÄR hittar du Stevens hemsida och kan beställa hans bok.

Steven Acuff maj 2024

 

Webinarie om SIBO och tarmhälsa i stort.

Docent Walter Fischer, Gutfeelinglabs.

 

En av mina viktigaste samarbetspartners är GUTFEELINGLABS som gör avföringstester för att se hur bakteriefloran ser ut i tjocktarmen. Labbet ligger i Lund och drivs av två bröder Walter och Hans Fischer, två forskare inom immunologi och neurovetenskap. 

När jag gjorde mitt eget tarmtest för ett antal år sedan hade jag en följdfråga som jag mejlade labbet. Då ringde Walter upp mig för han var väldigt nyfiken på hur jag hade fått så höga halter av den goda bakterien Akkermansia. Jag blev såklart överraskad över samtalet och vi hade ganska snabbt benat ut orsaken till det positiva resultatet: saltvattensalger och såklart i övrigt min goda kosthållning under så många år men framförallt saltvattensalger (tång). Detta gav mig stor inspiration till att använda detta verktyg i mina klientkontakter. 

Under detta Webinar talar vi SIBO. SIBO är ett mycket vanligt mage-tarm problem som ställer till mycket oreda och som kan förväxlas med IBS. Bakterier som inte ska finnas i tunntarmen kan snabbt föröka sig och bidra till smärta, magknip, uppblåsthet, diarré, förstoppning mm. Titta på hela det inspelade webinariet nedan.

Se erbjudande på Gutfeeling Labs produkter med rabattkod i SHOP

Gutfeelinglabs mars 2024

 

Webinarie med docent Walter Fisher från Gutfeeling Labs.

 

  • Artrikedom, gynnsamma bakterier och tarmflorefunktion - hur hänger det ihop?
  • Måste man ha alla dessa olika bakterier i tarmen och är någon/några viktigare än andra?
  • Vad är smörsyra och varför är den så bra för tarmen?
  • Kopplingen mellan tarmbakterier, tarmbarriären och diabetes 2.
  • Ska man verkligen behöva göra ett tarmtest?
  • Walters bästa tips för en god tarmflora

Detta och mycket mer samtalade vi om i detta inspelade webinarie. Walter Fischers intresse för tarmfloran startade i samband med en forskningsstudie som han ledde kring immunterapi hos patienter med glioblastom (cancer från hjärnans celler) och som publicerades i den ansedda tidskriften Nature communications 2018. I sin studie såg han att hjärntumörer skrumpnade hos vissa patienter men inte hos andra. 

”Det finns olika teorier om varför immunsystemet inte attackerar cancerceller, men när en forskargrupp visade att tarmflorans profil och speciellt förekomst av bakterien Akkermansia var kopplad till en ökad behandlingseffekt av immunterapi vid cancer blev jag engagerad i min brors arbete” säger Walter Fischer.

Gutfeeling Labs grundades av Walter Fischer och Hans Fischer, docenter inom neurovetenskap respektive immunologi från Lunds universitet. Företagets vision är att med hjälp av analys samt kostinformation öka allmänhetens intresse för tarmfloran som en källa till hälsofrämjande substanser. 

Se erbjudande på Gutfeeling Labs produkter med rabattkod i SHOP

Gutfeelinglabs jan 2021

 

Webinarie om tångens läkande egenskaper.

Katerina Bengtsson Kupcik från Scandsea. 

 

  • Varför ska vi inkludera tång i vår kosthållning?
  • Hur är det med våra smutsiga hav? Vågar vi äta tången på Västkusten?
  • Vilka olika sorter finns det?
  • Vad innehåller denna supergrönsak från havet?

Det finns ju både sötvattens- och saltvattensalger. Här fokuserar vi bara på det senare, tång/alger från Västkusten som vi kan inkludera som mat i kosten.

Katerina är marinbiolog från Tjeckien där dom inte ens har någon kust! Hur går det ihop? Hon är dessutom dykare och undervattensfotograf och grundade Scandsea 2016. En väldigt spännande person att lyssna på!

Scandsea okt 2021

 

Medicinsk ansvarsfriskrivning

 

All information på denna webbplats ersätter ej rådgivning från din läkare eller annan professionell vårdgivare.

Du bör alltid kontakta din läkare om du har specifika frågor om ditt medicinska tillstånd.

Information som du hittar på denna webbplats eller får ta del av i våra kurser skall inte ersätta eller påverka din personliga medicinska behandling med läkare eller annan vårdgivare.