Mickelsbackas Umamibuljong

Naturligt fermenterad med lÀkande enzymer

Glutenfri, EKO, opastöriserad

Miso Ă€r en gammal mattradition i Japan. Man tror den uppstod i Kina för 2-3000 Ă„r sedan och kom till Japan för ett par tusen Ă„r sedan. En naturligt fermenterad produkt ursprungligen gjord pĂ„ sojabönor, ris och en naturlig igĂ„ngsĂ€ttare av fermentering, Aspergillus oryzae, kallad koji i Japan. Även kallad ”mirakelspor" dĂ„ den har en lĂ€kande förmĂ„ga pĂ„ mage/tarmproblem p g a utvecklingen av mycket gynnsamma enzymer.

Historian om umami Ă€r att det Ă€r den femte grundsmaken som ”upptĂ€cktes” av Kikunae Ikeda 1908 pĂ„ Kejserliga universitetet i Tokyo.

Traditionen kring misosoppa Àr lÄng men tyvÀrr har produkten försÀmrats radikalt med olika tillsatser, socker och pastörisering som förstör de goda enzymerna i fermenteringsprocesserna.

Min umamibuljong, miso, görs hantverksmÀssigt av mig. Den har en ljus, mustig umamismak och lite söt karaktÀr och passar bra att dricka som buljong eller smaksÀtta dipper och dressingar med.

Den bidrar till att: 

âœ”ïžÂ Ă–ka antalet enzymer som bryter ner maten mer effektivt.

✔ Optimera nĂ€ringsupptaget i tunntarmen.

✔ Lugna orolig mage som tex IBS-symptom.

✔ Minska försurningen i kroppen och gynna ett basiskt tillstĂ„nd som Ă€r grunden för god hĂ€lsa.

 

Se innehÄll och recepttips nedan.

BestÀll Din Umamibuljong hÀr

  

 

Till betalsidan

 

InnehÄll:

ris, svenska Äkerbönor, havssalt, koji.

 

Fermenterad i 9 mÄnader.

Opastöriserad. Kylvara. HÄllbarhet 3 mÄnader.

Vikt: 350 g

 

Rekommenderat intag vid mage/tarmbesvÀr:

1-2 tsk i munnen pÄ morgonen innan maten eller blanda ut i ljummet vatten och drick som buljong.

 

Jag blev bra i min mage.

 

"Jag vart sĂ„ glad över Marias Umamibuljong. För det första var den jĂ€ttegod och det viktigaste var att jag blev bra i min mage! Har haft stora besvĂ€r med magsyran. Den blev jag hjĂ€lpt med ocksĂ„. Nu har jag bestĂ€llt en burk till. Är glad att det fanns.

Vilket otroligt viktigt arbete du gjort Maria. KĂ€nns sĂ„ gediget och Ă€kta. Än en gĂ„ng stort tack!"

- Mia Strömberg

 

 

Verkligen hjÀlpt mig.

 

"Jag har ulcerös proktit och Ă€ndrat min kost till antiinflammatorisk, varit symtomfri i 2 Ă„r och mĂ„r bara bra, mĂ„r gott av fermenterade produkter och buljongen Ă€r underbar i kalla sĂ„ser och i soppor, tar tvĂ„ teskedar varje dag som medicin Jag har börjat att köpa in flera produkter som du tipsat om och de har verkligen hjĂ€lpt mig att bara mĂ„ bĂ€ttre och bĂ€ttre!!! Stort tack”

- Åsa Liljedahl-Sundström

 

 

Tarmen lugnade ner sig och hjÀrndimman lÀttade.

 

"Jag har nu anvÀnt umamibuljongen nÄgra gÄnger.

Mitt dilemma Àr att jag bara har 50 cm tunntarm kvar. Det innebÀr kroniska diarréer. Jag har snabbt blivit sÀmre o förlorar viktiga Àmnen. Ingen lÀkare förstÄr vad som pÄgÄr o skickar mig runt pÄ olika undersökningar. Jag har nu skrÀmmande lÄga AlbuminnivÄer. LÄgt Hb. LÄgt antal erytrocyter. DÀrav fick jag göra ett benmÀrgsprov i veckan.

Jag jobbar vidare med maten. Fermenterar allt jag kan. Äter enligt din kost.

Efter umamibuljongen lugnade tarmen ner sig. FrÄn 20-30 toalettbesök Àr det nu 2-3. Jag mÄr bÀttre. HjÀrndimman lÀttade. Jag orkade dammsuga. Jag har inte svimmat eller ramlat. Förlorar inte vÀtska och behöver inte ha vatten med mig hela tiden.

Att veta om blodbilden förÀndras fÄr jag vÀnta pÄ provtagning hos VC. SÄ jag har hopp!!"

 

Jag Àr sÄ lycklig att jag hittat nÄgot som fungerar för mig och min mage.

 

"Jag berĂ€ttar gĂ€rna om mina enorma problem jag alltid haft med min mage och tagit alla möjliga magmediciner mot en hĂ„rd mage och mycket gaser avföring 2-3 gg i veckan, Ă€ven fast jag alltid trĂ€nat sĂ„ har min mage alltid varit hĂ„rd och gasig. Nu Ă€tit umamibuljong en tesked om dagen i snart 2 veckor inga gaser mer och avföring 2 ggr om dagen. Jag Ă€r sĂ„ lycklig att jag hittat nĂ„got som fungerar för mig och min mage.”

- Lena Lindmark

RECEPT

 

Umamidressing med vitlök och citron, ca 2 dl

 

2 msk ljus tahini

0,5 dl pressad citron

1 tsk rivet citronskal

1 vitlöksklyfta

2 msk Mickelsbackas umamibuljong

1 tsk tamari

0,5 dl olivolja

Hackad persilja pÄ slutet.

SpÀd med lite vatten om den blir för tjock. 

Mixa allt utom olivoljan med stavmixer eller matberedare. TillsÀtt oljan pÄ slutet, lite i taget. TillsÀtt hackad persilja innan du serverar.

 

BestÀll Din Umamibuljong hÀr

  

 

Till betalsidan