Mickelsbackas Umamibuljong
Naturligt fermenterat mathantverk, Glutenfri, EKO, opastöriserad
Miso är en gammal mattradition i Japan. Man tror den uppstod i Kina för 2-3000 år sedan och kom till Japan för ett par tusen år sedan.
Historian om umami är att det är den femte grundsmaken som ”upptäcktes” av Kikunae Ikeda 1908 på Kejserliga universitetet i Tokyo.
Fermenterade livsmedel har länge ingått i olika matkulturer världen över. I Japan har miso traditionellt använts som en näringsrik del av kosten. Tyvärr har produkten försämrats radikalt med olika tillsatser, socker och pastörisering som förstör enzymerna i fermenteringsprocesserna.
Detta är ett mathantverk efter ett traditionellt recept och som framställs genom fermentering av bönor och ris med hjälp av den naturliga mögelkulturen Aspergillus oryzae (koji).
Traditionellt används sojabönor och spannmål som t.ex. korn, men i denna miso används i stället svenska ekologiska åkerbönor eller kikärtor, tillsammans med ris, havssalt och koji.
Under fermenteringsprocessen bildas naturligt enzymer som amylas och proteas, vilka omvandlar stärkelse och proteiner i råvarorna och bidrar till misons karakteristiska smakdjup och arom.
Fermenteringen sker kontrollerat under 9 eller 24 månader, vilket ger en rund och fyllig umamikaraktär.
Mison är fri från gluten, mejeriprodukter och tillsatt socker. Alla råvaror kommer från ekologiska odlingar. Se innehåll och recepttips nedan.
Beställ din 9 mån Umamibuljong Åkerböna här
Glutenfri. EKO. Opastöriserad.
350 g
Pris: 335 inkl. frakt
Om du inte kommer vidare till betalsidan är lagret slut just nu.
Till betalsidan
Beställ din 24 mån Umamibuljong Sojaböna här
Glutenfri. EKO. Opastöriserad.
350 g
Pris: 395 inkl. frakt
Om du inte kommer vidare till betalsidan är lagret slut just nu.
Till betalsidanInnehåll & pris:
Innehåll:
ris, svenska åkerbönor, kikärtor eller sojabönor, havssalt, koji.
9 månaders fermentering:
Pris 335 kr inkl frakt. Hållbarhet 3 månader.
24 månaders fermentering*:
Pris 395 kr inkl frakt. Hållbarhet 4 månader.
EKO och opastöriserad. Kylvara. Vikt: 350 g
Väldigt god att röra ut 1-2 tsk i i lite ljummet vatten och dricka som buljong.
*Skillnaden mellan de två produkterna är fermenteringstiden. Längre tid ger djupare umamismak och längre hållbarhet.
RECEPT
Umamidressing med vitlök och citron, ca 2 dl
2 msk ljus tahini
0,5 dl pressad citron
1 tsk rivet citronskal
1 vitlöksklyfta
2 msk Mickelsbackas umamibuljong
1 tsk tamari
0,5 dl olivolja
Hackad persilja på slutet.
Späd med lite vatten om den blir för tjock.
Mixa allt utom olivoljan med stavmixer eller matberedare. Tillsätt oljan på slutet, lite i taget. Tillsätt hackad persilja innan du serverar.
Beställ din 9 mån Umamibuljong här
Om du inte kommer vidare till betalsidan är lagret slut just nu.
Till betalsidanBeställ din 24 mån Umamibuljong här
Om du inte kommer vidare till betalsidan är lagret slut just nu.
Till betalsidanMedicinsk ansvarsfriskrivning
All information på denna webbplats ersätter ej rådgivning från din läkare eller annan professionell vårdgivare.
Du bör alltid kontakta din läkare om du har specifika frågor om ditt medicinska tillstånd.
Information som du hittar på denna webbplats eller får ta del av i våra kurser skall inte ersätta eller påverka din personliga medicinska behandling med läkare eller annan vårdgivare.