Vad är PREbiotika och kan det verkligen stärka min mentala hälsa?

Nov 13, 2023

 

De allra flesta känner till probiotika och har hört att det är bra att ta för tarmen. Marknaden svämmar över av olika preparat och märken och som ni säkert redan vet har jag valt ETT märke som jag inte kunde låta bli att rekommendera och sälja till mina följare. Premium Probiotika Narine. HÄR kan du läsa mer om denna unika produkt.

Det var inte den jag skulle skriva om här utan PREbiotika. Vad är det egentligen?

Enkelt förklarat är det "mat" till de goda tarmbakterierna så att dom kan föröka sig och bli fler vilket bidrar till ett antiinflammatoriskt tillstånd i kroppen.
Det är framför allt fibrer och resistent stärkelse i maten som inte tunntarmen kan bryta ner utan som transporteras längre ner, till tjocktarmen. Även inulin fungerar som prebiotika.
Det är ju i tjocktarmen som det ska finnas många goda tarmbakterier. När dom har övertaget fungerar inte bara magen bättre utan kommer även att påverka t ex din mentala och kognitiva hälsa. Detta vet man då man ganska nyligen insett att det finns en koppling mellan tjocktarmen och vår hjärna. Kopplingen går via vagusnerven som går mellan dessa två organ. Förr trodde man t ex att allt seretonin tillverkades i vår hjärna men idag ser man att 80% tillverkas i tjocktarmen och skickas via vagusnerven till vår hjärna. Då förstår man hur avgörande de goda tarmbakterierna är även när det gäller vår mentala och kognitiva hälsa. Man vet också idag att variation är en av de avgörande faktorerna för att olika tarmbakterier ska kunna föröka sig. 

Vad ska man äta då för att få i sig detta?

  • ALLA sorters grönsaker och rotfrukter. När det gäller potatis är det bäst att låta den svalna för att få högre halt av den resistenta stärkelsen. När du handlar, gå utanför din bekvämlighetszon och köp hem nya grönsaker du aldrig provat. Skriv i Facebookgruppen och fråga hur du kan tillaga.
  • Glutenfria fullkornsprodukter som råris, hirs, bovete, nakenhavre mm.
  • Baljväxter som bönor, ärtor och linser.
  • Svensk frukt och bär, frysta är helt OK. 
  • Saltvattenstång bygger också goda bakterier, t ex Akkermansia som är avgörande för antiinflammation.

Då finns det dom som säger att har man IBS kan man inte äta detta. Jo det kan du men du behöver ta det försiktigt och börja i väldigt små steg. Jag har åtskilliga klienter och kursdeltagare med IBS diagnos som får ordning på sin mage och sina liv när de lägger om till mitt kostprogram. 
Dels behöver man då ta reda på vad det är som ligger och stör i tarmen och det görs enklast genom ett Tarmbakterietest och/eller Födoämnesallergitest. HÄR kan du läsa mer om och beställa dessa tester. Vill du ha support av mig kan du boka in en hälsokonsultation HÄR.
Vill du också lära dig mer om tarmhälsan, kika på gästwebinariet med docent Walter Fischer, som finns inspelat HÄR Där återkommer vi igen till vagusnerven och dess inverkan på mage/tarmbesvär. 

Igår fick jag en fråga under en föreläsning: så om jag äter det du rekommenderar behöver jag inte ta probiotika alls? Så skulle det kunna vara rent logiskt men min erfarenhet säger, efter att ha sett så många tarmbakterietester där det saknas de goda bakterierna eller med förhöjda värden på ogynnsamma bakterier, att vi behöver både och: både äta det som tarmbakterierna mår bra av och även fylla på med bakterier via kapslar. Även helt friska personer behöver stötta tjocktarmen och bygga på samt utveckla fler goda bakterier.

Med värme och hopp om många goda bakterier i din tarm.

Maria 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.