Naturens gröna chips
Apr 14, 2025
Det våras för det vilda
NU knoppas det i de södra delarna av landet! Vilket mysterium det är att allt börjar om igen ... en kraft som ges plats och utrymme att låta allt stå i full blom på bara ett par månader. Är det inte magiskt?
Jag är barnsligt förtjust i dessa tidiga vårmånader. Vet exakt vilka träd jag vill tita på för att se hur långt knopparna kommit. När kan jag plocka för att äta? Bladen från de lövträd jag lärt mig är ätbara är bok, lind, björk, lönn och rönn. De ska vara små och späda då är de godast och minst skarpa och bittra. Där finns det kraft, tänk på den styrkan som finns i ett litet löv att utvecklas snabbt och bli stort som handflatan i vissa fall. Ät dom råa i sallader är mitt bästa tips eller mixa ner i smoothies.
Mina favoriter är ändå nässlor och kirskål. Båda växer på min tomt och nu har kirskålen börjat titta upp. Javisst det är ett hemskt ogräs MEN nu när de är små så passar jag på och pimpar kroppen. Sen låter jag dom vara resten av sommaren. I helt motsatta del av tomten växer nässlor på en plätt där solen skiner flera timmar om året och den här tiden lyckas pricka in just nässlorna mellan de höga träden. Järnrika och kan även hjälpa vid artros, histiminkänslighet och bihåleproblem. HÄR kan du läsa mer om nässlor.
När jag har gäster på våren/sommaren har jag ett snacks som alltid blir uppskattat. När de smakar och får in dom i munnen så syns ofta lite förvåning och sen kommer "wow så goda dom var, det trodde jag aldrig".
Att bjuda på naturens gröna chips; snabbfritera kirskål och nässlor i kokosolja är en riktig hit. För att göra det extra exotiskt tar jag också sockertång och blandar med de andra två sorterna. Saltvattenstången är ju dessutom salt redan som den är, de andra två kan man om man vill sprinkla lite havssalt på när de är nyfriterade.
RECEPT
1 näve späda kirskålsblad
1 näve späda nässelblad
1 näve sockertång i mindre bitar
kokosolja
Hetta upp kokosoljan i en lagom stor panna. Det behöver inte vara så mycket så att det täcker bladen men mer olja än bara på botten. Peta runt lite, vänd på dom. Det går fort att fritera dom, ca 10-20 sekunder.
Låt dom rinna av på lite hushållspapper. HÄR hittar du en video på Instagram där jag gör tångchips.
Är du nyfiken på tång och vill lära dig både att äta och förstå havets guld som bidrar med alla mineraler vi behöver samt bygger goda bakterier i vår tjocktarm, kan du läsa HÄR och även beställa ett nybörjarpaket från mig med instruktioner och recept.
Prova och njut av vårens blad och havets egen grönsak!
Med värme
Maria Mickelsbacka
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Stay connected with news and updates!
Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.
We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.