Kost för hormonell balans
Sep 09, 2024
Det här är ett stort ämne med många olika pusselbitar. Jag är ingen expert på ämnet däremot ser jag bland klienter och kursdeltagare hur de återfår sin balans genom kosten och livsstilen. Så jag är ändå beredd att ge det här ett försök.
Eftersom jag själv gjorde min kostomläggning när jag var 21 år och hade just hormonell obalans (ingen mens på ett år och kraftig viktuppgång, ca 10 kg på 6 månader) vet jag vad som fungerade för mig. Såklart är det skillnad om man redan kommit in i förklimakteriet eller är mitt i klimakteriet.
Många är idag extremt trötta och mår dåligt och har då också mycket svårt att orka göra något åt saken. Med det här inlägget hoppas jag ändå kunna inspirera till att uppbåda energi och satsa på vissa förändringar i kost och livsstil under 21 dagar. Du kommer få resultat!
Först en kort introduktion
De allra flesta kvinnor har fyra stora, helt normala, hormonförändringar i våra kroppar; puberteten, barnafödsel, förklimakteriet och klimakteriet. Vid samtliga är det vanligt att uppleva humörsvängningar, viktuppgång, vätskeansamling mm. I klimakteriet kan det också bli väldigt tydligt med ömma bröst, dålig sexlust och/eller sömnstörningar då värmevallningar är vanliga. Under mina år på den holistiska läkarmottagningen, där våra patienter var kvinnor med i huvudsak olika hormonella besvär hade nästan samtliga progesteronbrist. Progesteron är en av könshormonerna vi många gånger inte hör talas om utan primärvården pratar nästan bara om östrogen.
Att dricka te på salvia kan vara väldigt hjälpsamt när man har värmevallningar.
Viktig triangel
Det hormonella systemet ser jag som en triangel där sidorna behöver vara lika långa för att det ska vara balans mellan: sköldkörteln, binjurarna och könshormonerna. Oavsett ålder, man behöver alltså inte vara i klimakteriet för att hamna i hormonell obalans, blir det allt vanligare med hög långvarig stress, utmattning och utbrändhet. När man hamnat där är våra binjurar rejält påverkade och när en av dessa tre ben börjar ge vika får det även konsekvenser för de två andra. Här är det viktigt att man sätter in stöd för binjurarna. Se blogginlägget HÄR.
Nu till kosten
När kroppen dras med olika obalanser är det mycket energi som går åt till att läka. Ju renare vi kan äta desto mindre belastning på de organ som avgiftar systemet.
Ät mer av detta:
- Energität mat - välj bra fett och protein.
Kokosolja och ghee är bäst vid matlagning. Olivolja på sallader. Det mättade fettet är bra för oss enligt en välgjord randomiserad klinisk prövning publicerad 2021.
Välj olika baljväxter linser, bönor och ärtor. Även sojaprodukten tofu eller tempeh ger ett bra proteintillskott samt bidrar till fytoöstrogener. Animaliskt protein kan vara vildfångad fisk eller grönbetat kött. Tänk dock att huvuddelen av proteinintaget bör vara vegetabiliskt för mer fibrer och resistent stärkelse. - Polyfenoler
Välj mat med olika färg. De olika goda bakterierna i tjocktarmen tycker om olika slags kål, olika bönor o s v. - Mörkgröna grönsaker
Många har järnbrist och ligger ofta också i riskzonen för benskörhet. Mörkgröna bladgrönsaker som machesallat, grönkål, nässlor mm är utmärkta källor av klorofyll som stärker upp järnnivåerna plus K vitamin som behövs för att kalciumet vi får i oss via kosten transporteras in i benstommen. Grön jos, utan tropiska frukter, är min rekommendation här. - Ät dagligen korsblommiga grönsaker
Dessa har extremt positiv inverkan rent antiinflammatoriskt (alla kålväxter som blomkål, brysselkål, grönkål, rödkål, salladskål, savojkål, sellerikål (PakC), spetskål, vitkål, broccoli, broccolo samt rotfrukter som kålrabbi, kålrot och majrova). - Långsamma kolhydrater, fibrer och resistent stärkelse (glutenfria fullkornsprodukter som t ex råris eller quinoa, rotfrukter). Dessa behövs för att de goda bakterierna ska kunna föröka sig.
- Ät naturligt fermenterade opastöriserade grönsaker dagligen.
- Saltvattenstång ger ett fenomenalt tillskott på såväl jod som sköldkörteln behöver som alla övriga mineraler samt även både B12 samt ALA (ett förstadie till Omega 3).
- Nötter och frön
En mindre mängd nötter och frön ger ett bra tillskott av protein och långsamma kolhydrater. Var försiktig. Överät inte. De är tungsmälta för magen.
Detta saboterar den hormonella balansen:
- ultraprocessad mat (snabbmat, färdiglagat i butik, godis och läsk)
- fröoljor och andra raffinerade fetter (t ex solrosolja, majsolja, matolja mm)
- gluten, socker, mejeriprodukter
- alkohol
- kaffe (ja tyvärr ...) HÄR kan du läsa om kaffets påverkan på hälsan
Övriga faktorer
Lugna ner hela det sympatiska nervsystemet (reducera stress) och fyll på det parasympatiska med lugn yoga, qi gong eller motsvarande.
Meditationer och andningsövningar gynnar också återhämtning och balans i det hormonella.
Motionera regelbundet, vilket alla redan vet. Styrketräning, att belasta kroppen med vikter, är det som man ser ger bäst effekt vad gäller både antiinflammation och benskörhet.
Avslutningsvis
Om vi vill ha något som vi inte haft behöver vi göra något som vi inte har gjort.
Man behöver inte göra allt på en gång, ta ett steg i taget om det passar dig bättre. Att ha en plan för 21 dagar är en riktigt bra början!
Vill du ha stöd och hjälp med att formulera den planen kan du boka en Hälsokonsultation med mig HÄR.
Vill du hellre ha ett digitalt material där du gör det i din egen takt kan du gå min digitala grundkurs "Minska Inflammationen i Kroppen", HÄR kan du läsa mer om den.
Med önskan om mer balans i din kropp!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Stay connected with news and updates!
Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.
We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.