Kaffe och varför du ska söka ersättningar

May 17, 2023

 

Jo det finns olika bud om kaffets hälsosamma och ohälsosamma effekter på kroppen.

Visste du att det för länge sedan var förbjudet på arbetsplatserna då det ledde till "överdrivet pratande" :)

Jag var själv grym kaffedrickare under några år när jag jobbade extremt mycket så jag vet vad det innebär att vara beroende av drycken. All den stress jag utsatte mig själv för under dessa år var verkligen förgörande på många sätt. Att jag använde kaffet som ett sätt att vakna och orka genom dagen var en ren illusion såklart. Jag blev bara tröttare och tröttare.

Den första anledningen att fundera över kaffet i sitt liv är: är det jag som väljer mitt kaffe eller är det ett "beroende" som styr detta, d v s får jag abstinens när jag inte dricker det?
En av de vanligaste anledningarna till kaffeintag, efter den uppiggande effekten, är att magen inte fungerar utan kaffe. Det går att komma till rätta med vid en kostomläggning. Det är oftast ingen quick fix men det finns andra naturliga drycker man kan sätta in.

Detta är bra att känna till om kaffe:

  • Alla vet att koffein är skadligt för oss, dessutom är det väldigt kortsiktigt uppåt-chack.
  • Tillvänjningen av koffeinet gör att det inte ger den effekt vi vill ha och då dricker vi mer och mer.
  • Binjurarna som styr vår sömn/vakentid, energinivå mm mår inte bra av kaffe. De blir utmattade helt enkelt och är det dessutom i kombination med stress (kortisolutsöndring) blir det bara värre.
  • När binjurarna frisätter kortisol ökar blodtrycket och kärlen dras samman. Då frisätts också glukos och ger en  insulinutsöndring vilket vi vet ökar inflammationsgraden i kroppen.
  • Det finns flera andra aktiva ämnen i kaffet också som är ogynnsamma för oss t ex kan öka LDL (det dåliga kolesterolet), öka risken för benskörhet och även ge effekter på det autonoma nervsystemet och tarmen.
  • Det ökar också utsöndringen av natrium i kroppen vilket kan leda till yrsel.

Nu finns det dom som kommer hävda att kaffe också innehåller både antioxidanter och vitaminer. Så kan det vara och ett icke överdrivet intag kan också fungera. Om man är frisk vill jag tillägga. Har man redan inflammationssymptom i kroppen kommer kaffet inte att vara gynnsamt för att minska denna.

Om du ska sluta med kaffe, gör så här:

Alt 1. Sluta med allt direkt och ta abstinensen! Det brukar ta 3-4 dagar.

Alt 2. Sluta successivt. Minska ner med en halv kopp PER VECKA. Exempel du dricker 3 koppar om dagen idag. Från imorgon och 7 dagar framåt minskar du till 2,5 kopp/dag och vecka 2 minska till 2 koppar/dag och så vidare.


Hitta andra alternativ istället! Jag förordar:

  • olika örtteer, variera dig gärna och undvik svart te.
  • chikko no coffe, som är en ersättning gjort på enbart cikoriapulver. Jag lyxar till det ibland med och blandar med lite kakao, skummad havremjölk och kardemumma och lakritspulver. Mums!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.