STÖTTA DINA BINJURAR I TID

Uncategorized Jan 05, 2021

OFÖRKLARLIG TRÖTTHET och UTMATTNING

Många många lider idag av just trötthet. En trötthet som inte går att vila sig pigg ifrån. Det spelar ingen roll hur mycket du sover eller vilar, du är lika trött ändå. Vissa vittnar   t o m om att de knappt orkar gå runt kvarteret.

Förhoppningsvis har du inte hamnat där ännu och ändå vill jag skriva det här inlägget just för att du ska kunna ta hand om de organ som behöver mer omvårdnad än vi någonsin tror.

Våra binjurar sitter som små ”mössor” ovanpå våra njurar och styr bl a kortisolnivåerna i kroppen. Kortisolet i sin tur påverkar sov- och vakentiden i kroppen, enkelt förklarat. När binjurarna får arbeta för mycket, t ex efter långvarig inre eller yttre stress, blir dom helt enkelt ”uttröttade” och orkar inte fungera optimalt.

Friska binjurar frisätter bl a kortisol över dygnet utifrån en normalkurva d v s en lagom dos för att vakna på morgonen, en topp över dagen då vi behöver vara produktiva och dalar sedan vid tidig kväll för att fram emot läggdags plana ut.
Har man däremot trötta binjurar så är kurvan ofta knappt en kurva. Kanske bara ett streck med en liten förhöjning mitt på dagen eller jag har t o m sett helt raka streck. Då är man riktigt trött och utmattad.

Den vanliga vården missar ofta detta då det finns så många olika orsaker till trötthet. Detta är beklagligt då det kan leda till allvarliga tillstånd t ex Addison eller det kallas också binjurebarksvikt.

Anledningen att jag tar upp det här på min blogg är helt enkelt att jag vill förmedla att jag förstår att om du är så här trött som jag beskriver, då finns det inte heller kraft, energi och planering för att göra en massiv kostomläggning. Det är för stora steg helt enkelt.

Så för att du ska ha en chans att läka dina binjurar kan du börja stödja dom i fem steg:

1. Sluta stressa NU! Se över hela din livssituation och vänd denna destruktiva livsstil.
     Dra rejält ner på tempot.

2. Dra ner på all form av pulshöjande träning. Ägna dig BARA åt mjuka övningar t ex         Mediyoga, QiGong och liknande. Lugna promenader går bra.

3. Börja drick binjurestödjande drycker, t ex ett av nedanstående. Trötta binjurar                 behöver natrium, kalium och c-vitamin.

Saften av 2 citroner

ca 150 ml kokosvatten
1/4 tsk oraffinerat havssalt

eller

120 ml pressad apelsin
1/3 krm kaliumbikarbonat

1/4 tsk oraffinerat havssalt

4. Ät flera gånger per dag, slarva inte med det, du behöver extra energi om du har
     trötta binjurar.

5. Minska ner på kaffet. Helst fasa ut med 1/2 kopp per vecka. Kaffe har en stark
    negativ inverkan på binjurarna.


Om du vill lägga om din kost till Antiinflammatorisk Läkande Kost:

* Tänk att första steget är att du ska dricka de föreslagna dryckerna i tre veckor, varje dag.

* Därefter sätter du som mål att byta ut din frukost t ex 2 dagar i veckan.

* Nästa steg kan vara att beställa hem glutenfri pasta istället för den ordinarie.

Med små små steg framåt kommer du också att kunna se tillbaka och inse att du faktiskt är på väg. Att du tagit flera nya goda hälsobeslut sedan du läste det här mejlet.

Och skulle du behöva mer individuellt stöd, hjälper jag dig gärna!

Med värme
Maria

Close

Vill du få

Nyheter - Inbjudningar -
Tips och råd

från Maria Mickelsbacka?

Fyll i namn och epost nedan.