Är du tveksam till om du ska äta kolhydrater?

Jan 28, 2025

 

Är du en av dom som helt undviker kolhydrater? 

Kolhydrater har fått ett oförtjänt dåligt rykte enligt mig. När hela LCHF boomen startade tidigt 2000-tal hjälpte det väldigt många att förbättra både sina kolesterolvärden och att tappa vikt. Jag dejtade en man just då som var överlycklig för att han fick äta allt det som han faktiskt älskade; grädde, alla fetter, bacon, hamburgare mm. Ja ni hör hur man kan tolka ett budskap och kanske det t o m var så det presenterades från början. Jag minns inte riktigt. 

Budskapet idag som jag snappat upp inom den rörelsen är fortfarande att undvika kolhydrater. Det jag saknar helt är VILKA kolhydrater är det som faktiskt bidrar till att förbättra hälsan när man undviker dom. Självklart är det alla snabba varianter, alltså alla raffinerade produkter som vitt ris, vitt mjöl i bröd, bullar, kakor och så allt socker. Det är ju inget konstigt alls att när man plockar bort detta så försvinner ju det som skadar vår matsmältningskanal allra mest. Detta är ju den tidiga ultraprocessade maten som utvecklats de senaste 25 åren och som nu fullständigt förstör människors hälsa.

KOLHYDRATER ÄR BRA när det är rätt sort. Långsamma kolhydrater i t ex råris, quinoa, bovete, baljväxter, rotfrukter, gärna surkål och andra fermenterade produkter mm hjälper till med att:

  • stabilisera blodsockret
  • minska sötsuget
  • ge mättnadskänsla
  • innehåller tryptofan som är förstadiet till seretonin - en lugn-och-ro substans
  • ge resistent stärkelse till de goda tarmbakterierna i tjocktarmen så de kan föröka sig.

När allt ges plats i kroppen kommer också vårt näringsupptag att öka. När det ökar får våra alla olika organ mycket bättre förutsättningar för att ta upp näringen. När det sker kan också kroppen börja återhämta sig och läka. Då minskar symptomen i kroppen. Hela den cykeln är väldigt logisk om man tänker efter.

Givetvis krävs även andra delar; proteiner, fett, vitaminer och mineraler. Det är ett annat inlägg.
Det som känns mest avgörande är att förstå att de allra allra flesta av oss mår väldigt bra av att äta komplexa kolhydrater. Jag ger alltid rådet till alla mina klienter att börja äta baljväxter varje dag, gärna 1-2 msk till varje måltid. Det gör en avgörande positiv skillnad väldigt snabbt har jag fått som feedback.

Om du har svårt att smälta baljväxter betyder det att din tarm är i kraftig obalans. En frisk tarm tål givetvis dessa proteiner. Då behöver man sätta in andra åtgärder först och långsamt vänja tarmen.
Min Umamibuljong är en sådan produkt som innehåller extra mycket enzymer som hjälper till att spjälka maten bättre. HÄR kan du läsa mer om den.

En bra probiotika av hög kvalitet är också avgörande. Det enda kosttillskottet jag rekommenderar, är produktneutral för övrigt, är Premium Probiotika Narine HÄR kan du läsa mer om den. En helt fantastisk produkt som gjort avgörande skillnad för väldigt många!

Lycka till med att skapa en god balans i matsmältningsapparaten och ät goda, långsamma och komplexa kolhydrater!

Med värme
Maria Mickelsbacka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.