Vill du äta plastfri gurka med ätbart skydd?

Jun 24, 2024

 

Vi odlar enorma mängder gurka i Sverige runt 30 000 ton! Numera odlas det året runt i Sverige med uppvärmda växthus, i stenull och näringslösning. Det känns verkligen långt ifrån den gurka som finns i mitt eget växthus. Ni som odlar gurka förstår precis. 

Svenska gurkodlare har enorma anläggningar och behöver givetvis kunna förse Sverige med gurkor året runt, vilket dom också nästan gör till 100%. Ibland behöver vi stödimportera från Spanien men i huvudsak är vi självförsörjande. Växthusen är som gigantiska tropiska regnskogar med hög fuktighet och 25-27 grader på dagen och minst 15 grader på natten. Det är en kinkig grönsak som inte tål drag och många gör misstaget att sätta ut sina plantor för tidigt på våren då nätterna fortfarande är kyliga i vårt land. Då sloknar dom direkt och dör är min erfarenhet. Been there ... done that.

Nu introducerar Lidl en gurka som inte är inplastad utan istället har ett "ätbart skydd" av havre- och rapsolja. Jag trodde faktiskt inte det var sant när jag hörde det idag men google bekräftade direkt. Det betyder att gurkorna kommer ligga i en låda som är märkt med just detta. Det betyder också att en gurka som tidigare inte haft någon innehållsförteckning nu kommer att ha det. Det är ju mat utan innehållsförteckning vi behöver äta. Ren, naturlig mat som inte har några ingredienser utan bara är .... en gurka.

Jag tänker dels på dom som faktiskt inte tål havre. Ska dom nu bli tvungna att skala gurkan?
Jag tänker också på alla som vill undvika rapsolja. Jag själv t ex och många av mina följare.
Med ganska stor sannolikhet är detta bara början. Livsmedelsindustrin har enorma krafter och lobbar hårt i alla kanaler. De kommer säkert marknadsföra det som en mer klimatvänlig gurka så vi slipper gurkan. Personligen har jag svårt att tro att plasten på gurkan, kålen mm kommer att vara avgörande i det avseendet. Men vem vill inte använda dom argument som biter på flest människor?

Ja ni hör att jag raljerar och är något upprörd. Det går helt enkelt åt fel håll. Vi ska gå framåt i vår medvetenhet genom att lyfta fram det naturliga och mycket av den kunskapen vi behöver fanns förr. Låt oss använda den och "förädla" den med alla nycklar vi har idag kring odling, djurskötsel, självförsörjning, lagerhållning, fermentering mm mm.

Jag vill ändå avsluta det här inlägget med några gurktips.
Kocken Paul Svensson pratar ofta om att gurka förhöjs och förstärks när man blandar den med något från havet. Så varför inte göra en gurksallad där man gröpt ur kärnorna och blanda med sockertång som legat i blöt i lite vatten och vinäger. Blanda med färska örter, gärna gräslök. Eller blanda med räkor för ännu mer havssmak.

Något annat man verkligen ska prova är att sota gurkan på grillen. Den ska alltså inte bli varm inuti utan man bara rullar den snabbt fram och tillbaka på grillen några minuter tills den svartnar lite. Skär upp den i tjocka skivor och servera med en god bönhoummus med örter, vitlök och citron till. Vill du göra dig till lite extra så gör i förväg chips av sockertång i stekpannan med kokosolja, och smula ovanpå gurkan. Skall absolut ätas direkt från grillen. En riktigt lyxig kanapé för finsmakaren!

Hoppas även du väljer att fortsätta vara medveten konsument och väljer rena naturliga råvaror utan innehållsförteckning. Både nu och framåt.

Lär dig mer om naturlig mat och antiinflammatorisk livsstil i min digitala grundkurs "Minska Inflammationen i Kroppen" HÄR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.