Umamipesto utan parmesan

recept Aug 21, 2024

 

Min basilika i växthuset har vuxit och är nästan en meter hög nu. Aldrig sett på maken tidigare!
Så nu blir det stora mängder pesto som skall ätas.

Eftersom mejeriprodukter inte ingår i mitt kostprogram och jag ändå vill ha den där lite smuliga texturen i peston, använder jag mandelmjöl. Vill man ha ännu mer knaprigt kan man själv köra mandlar eller solroskärnor eller annan nöt/frö i matberedaren till lagom stora bitar.
Givetvis använder jag också min egen umamibuljong för att få i mig de goda läkande enzymerna som den bidrar med ... och den goda runda smaken såklart.

Här är mitt standardrecept som räcker till 3-4 pers, beroende på hur pestogalen man är.

 

Mickelsbackas umamipesto

2 krukor basilika
1 dl olivolja
2 klyftor vitlök eller annan favoritkrydda, lite chili är också gott
3 msk mandelmjöl eller t ex solroskärnor som körs i mixern först
1 msk Mickelsbackas umamibuljong eller ljus opastöriserad miso
svartpeppar

Kör basilika, vitlök och olja i matberedaren. Blanda i mandelmjöl och kryddor. Smaka av.