Umamipesto utan parmesan
Aug 21, 2024
Min basilika i växthuset har vuxit och är nästan en meter hög nu. Aldrig sett på maken tidigare!
Så nu blir det stora mängder pesto som skall ätas.
Eftersom mejeriprodukter inte ingår i mitt kostprogram och jag ändå vill ha den där lite smuliga texturen i peston, använder jag mandelmjöl. Vill man ha ännu mer knaprigt kan man själv köra mandlar eller solroskärnor eller annan nöt/frö i matberedaren till lagom stora bitar.
Givetvis använder jag också min egen umamibuljong för att få i mig de goda läkande enzymerna som den bidrar med ... och den goda runda smaken såklart.
Här är mitt standardrecept som räcker till 3-4 pers, beroende på hur pestogalen man är.
Mickelsbackas umamipesto
2 krukor basilika
1 dl olivolja
2 klyftor vitloĢk eller annan favoritkrydda, lite chili aĢr ocksaĢ gott
3 msk mandelmjoĢl eller t ex solroskaĢrnor som koĢrs i mixern foĢrst
1 msk Mickelsbackas umamibuljong eller ljus opastöriserad miso
svartpeppar
KoĢr basilika, vitloĢk och olja i matberedaren. Blanda i mandelmjoĢl och kryddor. Smaka av.