Tarmproblem bakom många hudproblem

Jan 09, 2024

 

Visste du att eksem kan hänga ihop med tarmen och även immunförsvaret?

Jag blev inspirerad av en artikel i tidningen Hälsa och Funktionsmedicin och har komprimerat och sammanfattat informationen här till er alla.

Huden är ju vårt största organ och hudhälsan visar ofta hur måendet inne i kroppen är. Den vanligaste formen är det som kallas för atopiskt eksem och kommer oftast under barnaåren. Den här formen har man kopplat till en typ av antikropp som heter IgE. Då reagerar man på t ex pollen, födoämnen eller damm. Har man haft detta som barn ökar också risken för att som vuxen utveckla astma eller rinnsnuva (rinit). 

Det man har sett i kliniska studier är att en obalans i tarmfloran och "läckande tarm" kan bidra till dessa hudproblem. Man har hittat högre halter av ogynnsamma tarmbakterier hos de personer med atopiskt eksem. De har dessutom lägre halter av flera av de gynnsamma bakterierna. 
Det är vanligt att eksem förekommer samtidigt som inflammatoriska sjukdomar pågår i tarmen. Här visar forskningen att inflammationen i tarmen kan komma före eksemet och därmed också bidra till symptomen. Framförallt gäller det då att behandla den "läckande tarmen" och på så vis minska inflammationen. 
"Läckande tarm" betyder att den normala barriären i tunntarmen är inflammerad och släpper igenom för stora partiklar som t ex ogynnsamma bakterier, gifter, virus, gluten. När dessa hamnar i blodbanan uppstår inflammatoriska symptom.

När man har atopiskt eksem fungerar inte immunförsvaret som det ska. Det man har sett kan stabilisera och stärka immunförsvaret är då D-vitamin, omega 3 samt både probiotika och prebiotika. Även E-vitamin har visat sig minska antalet IgE och kan därmed minska svårighetsgrad och klåda. 

Andra faktorer som också påverkar är oxidativ stress (fria radikaler) och psykisk press. Huden är nära sammankopplad till nervsystemet och immuncellerna i huden reagerar då på stress. Man har också sett att frisättningen av kortisolet i kroppen inte fungerar som det ska och även att det sympatiska nervsystemet är överaktiverat. Båda dessa kan bidra till allergisk inflammation.

Sömnstörningar är också vanliga vid atopiskt eksem då man frisätter mindre mängd melatonin under natten. Behandling med melatonin har gett god effekt för många barn, visar en studie. 

När jag jobbade på den holistiska läkarmottagningen 2012-2018 hade vi en del barn som patienter med hudbesvär. Gunilla som var läkare rekommenderade alltid att utesluta mejeriprodukter förutom smör till dessa barn och många fick stora förbättringar på huden. 

Vad kan man göra själv?
STEG 1
Att först ta reda på om det är något födoämne du behöver undvika ser jag som steg 1. Eftersom det finns både IgE antikroppar och IgG är det bäst att testa båda. Den vanliga sjukvården testar IgE genom t ex pricktest. Utöver det finns födoämnesallergitester hos privata aktörer som testar IgG d v s reaktioner som kan uppstå upp till 72 timmar efter intag. Välj då ett test som omfattar ca 300 födoämnen. 

STEG 2
Lägg om din kost till antiinflammatorisk. Uteslut gluten, mejeriprodukter, socker och fröoljor. Anpassa kosten efter resultaten i testerna under Steg 1. Att få igång näringsupptaget och en stabil blodsockerkurva är avgörande för att drastiskt minska inflammationspåslaget. 

STEG 3
Börja med D-vitamin, omega 3 och probiotika av hög kvalitet. Köp inte det billigaste är min rekommendation. Det har visat sig både vad gäller omega 3 och probiotika att det skiljer stort i vilken förbättringseffekt de ger. Har du fått positivt på IgE prova även tillskott av E-vitamin.

Det finns naturligtvis mängder av andra insatser man kan göra och prova. Dessa tre ser jag som mest avgörande som alla bör göra. Det är också bra att göra en sak i taget så man vet vad det är som fungerar.
Utöver detta sök upp en kunnig kostrådgivare eller näringsterapeut som kan individanpassa ytterligare för dig, utifrån dina besvär.

HÄR hittar du en probiotika av hög kvalitet och som gör verkan både i tunntarm och tjocktarm.
Du kan givetvis även göra födoämnesallergitest inkl konsultation via mig.

Vill du läsa mer i ämnet rekommenderar jag varmt www.halsaochfunktionsmedicin.se.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.