Postbiotika - vad är det?

Aug 05, 2025

 

Dags att gå djupare i tarmhälsan. Låt oss gå igenom vad Postbiotika är.

Tänk om hemligheten bakom optimal tarmhälsa inte handlar om att få in fler levande bakterier i systemet, utan om att utnyttja vad dessa bakterier faktiskt kan producera medans de är aktiva i vår kropp.

Till skillnad från probiotika, som måste överleva din magsyra, etablera sig i din unika tarmmiljö och hoppas kunna frodas, ger postbiotika omedelbara fördelar i det ögonblick de når ditt system. De är stabila, skonsamma och fungerar konsekvent oavsett ditt individuella mikrobiom.

Kommer du ihåg när probiotika var det nya på marknaden? Nu finns det en spännande ny aktör inom tarmhälsa som fångar uppmärksamheten hos både forskare och hälsoentusiaster: postbiotika.

Om probiotika är arbetarna och prebiotika är deras bränsle, är postbiotika de värdefulla produkter de skapar. Dessa är de nyttiga föreningar som dina tarmbakterier producerar när de är glada, friska och välnärda.

Vad är postbiotika?
Tänk dig att din tarm liknar en välfungerande tuffande fabrik. Probiotika är de skickliga arbetarna, prebiotika är materialet som dom behöver för att kunna jobba och postbiotika är den värdefulla slutprodukten.

Ännu mer specifikt är postbiotika de värdefulla föreningar som de probiotiska bakterierna producerar under sina naturliga livsprocesser. Dessa bakterier skapar en fantastisk mängd av hälsobringande substanser. Dess biprodukter - allt från vitaminer och enzymer till specifika fettsyror och proteiner - är det vi kallar för postbiotika.

Processen i sig kallas för fermentering. Samma som finns i till exempel en surdeg, surkål och likande produkter.
Dina tarmbakterier tar osmältbara fibrer (prebiotikan) och omvandlar dom till föreningar som din kropp kan använda. Skillnaden är att den här fermenteringsprocessen händer inne i din kropp. Här skapas nya postbiotika som omgående gör nytta.

Några av de viktigaste postbiotika är t ex kortkedjiga fettsyror som smörsyra som bygger upp dina celler, B- och K-vitaminer som kroppen absorberar. Även specifika enzymer som hjälper till att bryta ner mat, peptider som stöttar immunfunktioner och olika metaboliter som påverkar allt från humör till metabolism.

Vi har länge fokuserat på att få in levande bakterier i våra system, nu ser man i forskningen att vad dessa bakterier faktiskt producerar verkar spela en ännu större roll än själva bakterierna.

Hälsofördelar med postbiotika
Forskningen visar att dessa inte bara stöttar själva matsmältningen utan är mycket gynnsamt för hela kroppen. Hur då?
Den största fördelen är deras förmåga att stärka tarmbarriären i tunntarmen. En studie från 2009 visar att smörsyran är en direkt nyckel in i cellerna i tarmbarriären vilket betyder att dom minskar näringsläckaget och även förhindrar att skadliga substanser läcker ut i din blodbana. Det kallas läckande tarm och är nu en av de stora ämnena inom tarmhälsa. Skyddet som skapas i tarmen är avgörande vid inflammation och stödjer även därmed hela hälsan.

Postbiotika hjälper också till med den specifika tarmhälsan genom att bidra till tillväxten av gynnsamma bakterier och minska de skadliga.
De sänker pH värdet, bidrar till att förbättra villkoren för de gynnsamma mikroberna som Bifidobakterier och Lactobacillus samtidigt som de patogena E.coli och Salmonella får mycket svårare att överleva.

Inflammation och support av immunsystemet
I din tarm finns ca 70-80% av ditt immunförsvar. Så givetvis spelar postbiotika även en stor roll här. Studier visar att dom via balanserad immunsupport stödjer kroppen att slå ut infektioner och samtidigt skydda från autoimmuna reaktioner. De kan också skydda mot andra inflammatoriska tillstånd som artrit och inflammatoriska sjukdomar i tarmen.

Metabolisk hälsa och blodsockerreglering
Studier visar också att postbiotika kan hjälpa vid viktreglering och blodsockerkontroll. Vissa av dessa gynnsamma substanser stödjer den metaboliska hälsan vilket är hjälpsamt för en hälsosam vikt och stabil energinivå.

Fördelar hjärta-kärl
Ytterligare fördelar man ser i studier är att hjärta-kärl stöds positivt genom den metaboliska regleringen och inflammationen reduceras i hela kroppen. Den kortkedjiga fettsyran smörsyra kan t ex bidra till goda kolesterol- och blodtrycksnivåer.

Potentiella effekter för skydd mot cancer
Smörsyran, igen, har man sett indikerar kunna ha cancerpreventiv påverkan. Studier visar att smörsyran främjar hälsosam celldelning och kan förebygga utveckling och tillväxt av tjocktarms- och ändtarmscancer.

Mental hälsa och tarm-hjärnaxeln 
Kanske det mest intressanta är att postbiotika påverkar den mentala hälsan via tarm-hjärnaxeln. Vissa specifika metaboliter kan fungera som molekylsignaler som påverkar vägarna för humörrelaterade substanser.
Man har också sett att dom kan stödja neuroplasticiteten i hjärnan och minska den oxidation stressen för att förebygga kognitiv försämring.

Postbiotika, Probiotika and Prebiotika
Givetvis finns nu på marknaden redan tillskott för postbiotika.
En stor fördel med att inta det som tillskott är att oavsett hur din tarmflora ser ut kommer postbiotikan att kunna bidra med allt som nämns ovan.

Det ideala kan då vara:
1. Prebiotika - äta naturlig hälsosam mat som göder de befintliga goda bakterierna.
2. Probiotika - tas för att bygga upp gynnsamma bakterier vid olika mage/tarmbesvär eller t ex efter antibiotika.
3. Postbiotika - för omedelbar support när du behöver det som mest.

Här hittar du postbiotika i maten
Den goda nyheten är att du troligtvis redan konsumerar en hel del av dessa utan att veta det. Varje gång du äter fermenterad mat får du en bra dos av dessa gynnsamma substanser som bakterierna redan har förberett för dig.
Fermenterad mat är den bästa källan för postbiotika, t ex surkål, kimchi, miso (Mickelsbackas Umamibuljong) och kombucha (med mycket låg sockerhalt). Dessa levererar inte enbart levande bakterier, dom är också packade med de gynnsamma substanserna som dessa bakterier producerar genom fermenteringen.

Surdegsbröd är en annan källa till postbiotika. Äppelcidervinäger med ”modern” kvar i flaskan är en annan.
Nyckeln är att leta efter mat som har fermenterats naturligt istället för inläggningar med t ex vinäger och ättika.

Slutligen behöver jag ändå lägga till att dessa två produkter som du hittar i min SHOP ger en mycket bra grund för tarmhälsan:

1. Mickelsbackas Umamibuljong (miso) - naturligt fermenterad läs mer HÄR.

2. Narum Probiotika STRONG - verkar såväl i tunntarm med att minska läckage som att tillföra nya goda bakterier i tjocktarmen som kan producera postbiotika. Läs mer HÄR.

Med omtanke till din mage
Maria Mickelsbacka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.