Östrogen, hjärnhälsan och livsstilen

Jul 02, 2024

 

Visste du att två av tre patienter som fått diagnosen Alzheimer är kvinnor?

Jag kände på mig att det var övervägande kvinnor men inte många fler. Jag har än en gång inspirerats av en artikel i Hälsa och Funktionsmedicin som Louise Rudberg har skrivit. Hon är hormonterapeut samt kost och näringsterapeut och hälsoskribent. Jag sammanfattar artikeln här nedan.

Sambandet man ser i studier är att när östrogennivåerna sjunker saktar nervcellerna i hjärnan ner och åldras snabbare. Den processen kan leda till plack vid nervtrådarna, kännetecknet för Alzheimer.

Att östrogennivåerna sjunker när vi går in i förklimakteriet tror jag de flesta känner till. Så mycket som 30% kan energinivåerna sjunka på grund av hormonernas påverkan på hjärnan under förklimakteriet och fram till själva klimakteriet.
En annan orsak till sjunkande nivåer kan vara att man t ex genomgått hysterektomi (opererat bort livmoder och äggstockar). 

Östrogenet i sig är viktigt för glukosomsättningen i kvinnors hjärna. Det intressanta är att när man jämfört mäns och kvinnors hjärnor, mitt i livet, ser man att kvinnors hjärnor är mer känsliga för hormonellt åldrande än kronologiskt åldrande. Männens energinivåer har inte alls samma förändringar.

När östrogenet minskar kan man uppleva olika neurologiska symptom som värmevallningar, sämre sömnkvalitet, depression och sämre minne.
Hypotalamus reglerar kroppstemperaturen och är känslig för östrogennivåerna.
Hjärnstammen reglerar sömn och vakenhet och är beroende av signalsubstanser i balans.
Amygdala (hjärnans minnescentra) styr vårt minne och med lägre östrogennivåer kan det svänga rejält i humöret och man glömmer saker. 

Det finns också studier som visar att mitokondrierna, alltså de små energifabrikerna inne i våra celler, påverkas av östrogennivåerna. Man såg att östrogen minskar produktionen av fria radikaler och ökar energiproduktionen! Försöken visade också att blodkärlen utvidgar sig av östrogen medan testosteron gör att dom drar ihop sig och de fann också att inflammationen minskar i kärlen med bra östrogennivåer och ökar av testosteron. Östrogenet har även en skyddseffekt mot t ex stroke för kvinnor upp till 45 års ålder där antalet strokefall för kvinnor respektive män visar färre fall för kvinnor än män. Efter klimakteriet, med lägre östrogennivåer, ökar strokefall bland kvinnorna igen.

Många år innan de första tecknen på Alzheimer ger sig till känna har de negativa förändringarna i hjärnan redan startat. Här visar många studier att livsstilen påverkar risken att drabbas av alzheimer.

De livsstilsråd som ges i artikeln är:

Träna hjärnan som en muskel med korsord, sudoku, generellt lära sig nya saker.
Motionera, ett av de absolut viktigaste råden.
Stressreducering genom vistelse i naturen, yoga, skaffa husdjur eller sånt som får dig att slappna av och gå ner i varm.
Ät nyttigt. Skippa halvfabrikat och undvik socker och mjöl.
Var socialt engagerad och träffa familj och vänner.
Sov 7-8 timmar per natt.
Var rädd om din tarmflora. Magen och hjärnan är tätt förknippade med varandra.

Medelhavskosten har länge betraktats som positiv och kan minska risken för kroniska tillstånd som klimakteriebesvär, hjärt- kärlsjukdom och depression. Här lyfter man fram fytoöstrogenerna, alltså de naturliga växtöstrogener, som finns i kosten. Till exempel linfrön, sojabönor, dadlar, fikon, sesamfrön, vitlök, persikor, jordgubbar, tranbär, hallon, tofu, broccoli och brysselkål.

Något annat som påverkar våra östrogennivåer och som är viktigt att veta?
Ja STRESS. Ju mer du stressar desto högre kortisolnivåer och då sjunker automatiskt också östrogennivåerna.
Här tror jag vi kvinnor har en mycket viktig nyckel att verkligen ta till oss.

Studien som hänvisas till i artikeln: Effects of conjugated Equine Estrogens on Postmenopausal Women with Prior Hsterectomy. 

Min egen avslutande kommentar: Hormonsystemet är verkligen mycket komplext så jag förstår verkligen det rådet som läkaren gav alla kvinnor som var patienter på den holistiska läkarmottagningen där jag jobbade i sex år: "se till att kolla upp dina könshormoner innan du hamnar i förklimakteriet så att du har rätt balans".

Många gånger fastnar vi i dessa till synes små men viktiga detaljer i hälsan när vi läser en artikel.  Jag anser att det är bara positivt att vara påläst. Det är ännu viktigare att inte bara veta och förstå utan även omsätta och göra det som behövs. Klarar du inte att genomföra förändringarna själv, ta hjälp av någon med långvarig erfarenhet av kost och hälsa.

Vill du komma igång snabbt efter sommaren och lära dig laga antiinflammatorisk mat under fyra dagar, inslag av yoga, mindfulness och återhämtning, så kan du fortfarande anmäla dig till min Sensommarretreat på Herresta Lada, utanför Sigtuna. Läs mer HÄR

HÄR kan du även läsa om mitt Premium Hälso- & Mentorsprogram för kvinnor "Stark och Smärtfri Kropp". Programmet är för dig som verkligen vill göra en bestående förändring av din livsstil och hälsa och du får mitt stöd under 12 månader för detta.

Med en antiinflammatorisk kost och livsstil har du alla möjligheter att påverka dina livsstilsfaktorer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.