Kroppen behöver rätt näring för att kunna avgifta sig

Jan 12, 2024

 

Jag får ofta frågor kring gifter, inte bara i maten vi äter och vattnet vi dricker utan även luften, kemikalier mm. Jag är ingen expert på området och har inte fördjupat mig i detta delvis för att jag själv väldigt tidigt började byta ut till naturlig hudvård och rengöringsmedel hemma och delvis för att jag i första hand vill förmedla glädje och hälsa via matlagningskonsten. För att vara helt ärlig ligger mitt intresse och det jag brinner för inte på denna mikronivå men idag har jag kastat mig ner i kaninhålet en stund då samma fråga kom upp flera gånger under veckan. 

Med åren har ju kunskap och forskning gått framåt på det här området och framförallt detox-trenden har bidragit, på både gott och ont enligt mig, att sätta en extra spotlight på just detta kring avgiftning.

De vanligaste gifterna är: 
Evighetskemikalier - dom förekommer inte naturligt i vår miljö. Finns t ex i non-stick beläggningar.
Hormonstörande ämnen - bisfenoler mm. Finns t ex i kosmetika och livsmedelsförpackningar som mjukplast.
Bekämpningsmedel - kemikalier mot skadedjur inom jordbruket. Finns t ex i icke-ekologiska livsmedel, myggmedel och rengöringsmedel.
Flyktiga organiska föreningar - kemikalier i rumstemperatur lätt blir till ånga eller gas. Finns t ex i rengöringsmedel, målarfärg och lim. Släpps även ut luften när man bränner fossila bränslen som bensin och naturgas.
Tungmetaller - dessa grundämnen finns naturligt i miljön. Kan ansamlas i kroppen och ge olika problem. De vanligaste är bly, kvicksilver, arsenik och kadmium. Finns i mat, kosmetika, smycken, leksaker och målarfärg.

Min grundinställning är alltid att ju renare mat du äter desto lättare för kroppen att också föra ut gifter och slaggprodukter. Självklart kan man behöva hjälpa till med extra stöd till lever och njurar. Även här förordar jag i första hand maten som medicin. Då är det i första hand bittra grönsaker och örter som är gynsamma t ex ruccola, endive, brysselkål, rosésallat, frissésallat, maskros, malört, gråbo, rölleka, pepparmynta.

Jag har ändå kikat extra noga på några specifika delar i kroppens avgiftning och vad vi kan äta för att ge extra boost. Först grunderna i avgiftning:

Avgiftningen involverar flera olika organ; levern, njurarna, mage/tarmkanalen, lungorna och huden.
Främst är det levern som får jobba och det gör den i tre faser:

  1. Gifterna bryts ner med hjälp av speciella enzymer till vattenlösliga ämnen.
  2. Dessa ämnen omvandlas till mindre skadliga (metaboliter) som utsöndras från kroppen med hjälp av ytterligare andra enzymer. 
  3. Ämnena transporteras ut ur kroppen via gallan eller urinen.

För att den här processen ska löpa på smidigt behöver kroppen bra näring som bidrar till många goda enzymer i just den här kedjan, stöttar upp leverns funktioner eller bidrar till att de giftiga föreningarna kan bindas och utsöndras ur kroppen.

Här nedan en lista på näringsämnen som gör just detta:

Sulforafan - väl känt fytonäringsämne känt som avgiftningsstöd. Finns i korsblommiga grönsaker som t ex broccoli och grönkål. Broccoligroddar har dom forskat mycket på just kring detta. 
Glutation - kroppens huvudantioxidant som skyddar våra celler mot oxidativa skador. Sker i fast 2 enligt ovan. Kroppen tillverkar detta ämne själv. Här kan man även ta tillskott.
Resveratrol - är en polyfenol, ett fytonäringsämne (från växtriket) och fungerar som antioxidant. Finns i röda druvor, de flesta bär och även jordnötter. Stöttar olika avgiftningsenzymer.
B-vitaminer - vattenlösliga vitaminer och måste alltså fyllas på dagligen. Behövs för att enzymerna skall fungera optimalt i fas 1 och 2. Låga halter har i studier kopplats till låg glutation och oxidativ stress (fria radikaler).
Saltvattensalger - innehåller samtliga mineraler inklusive jod som är avgörande för vår sköldkörtel, förstadie till omega 3 och B12. Saltvattensalger binder toxiner och gifter till sig och för ut dessa ur kroppen. Blanda inte ihop dessa alger med dom som kommer från sötvatten (spirulina och chlorella). 

I mitt kostprogram ingår samtliga dessa helt naturligt. Det sker på ett skonsamt och mjukt sätt för kroppen. Om man har besvärliga symptom i kroppen så kan en kraftig avgiftningskur göra mer skada än nytta är min uppfattning. Då förordar jag istället en förstklassig probiotika som även stöttar avgiftningsprocessen i tarmen. HÄR kan du läsa mer om den jag själv rekommenderar. 

Vi kan göra väldigt mycket vad gäller val av mat och vilka hemkem- och skönhetsprodukter vi använder. Kom också ihåg att motion, rörelse och återhämtning spelar avgörande roller för avgiftningen av kroppen. 

Hoppas du fick med dig ny kunskap och inspiration!

Med värme
Maria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.