Köp inte fuskhonung!

Jul 04, 2024

 

Igår lyssnade jag på ett inslag på P1, programmet Meny från oktober 2023, som handlade om den enorma fuskindustri kring just honung.

Honung är ju det enda sötningsmedels som jag rekommenderar. Inget annat. Då brukar jag alltid få följdfrågor; men kokossocker är ju helt naturligt eller stevia eller agave, de måste väl också vara bra?
Mitt svar är nej på den frågan. Jag betraktar honung som den naturligaste av alla då den har funnits här i vårt klimat i alla tider, på sommarhalvåret. Redan på samlar/jägartiden hittade man säkert bikupor under sommaren och fick sitt söta behov tillfredsställt. Sen fick man vänta till nästa sommar. Honung känner kroppen (läs levern) igen och vet hur den ska ta hand om, andra nyligen framtagna syntetiska sötningsmedel som gått igenom olika långa raffineringsprocesser känner kroppen inte igen. Då kan det lagras in som fett, vanligtvis lägger det sig då runt organen, istället för att användas som energi av kroppen.

Nog om detta. I inslaget framkom att 46% av honungen i EU var falsk. D v s den blandades ut med sockerlösning eller t o m var ren sockerlösning med smakämnen av honung. Det förekommer t ex att rissirap prepareras med pollen, enzymer, bakterier och aromer. En helt igenom falsk produkt som är oerhört svår att avslöja t o m av en erfaren honungskännare.
När det gäller honung får man inte tillsätta något till honung för att den ska få kallas det. Om något tillsätts måste det framgå tydligt, t ex honung med citronarom.

Bina samlar ju också in honung i sitt närområde och då blir det olika sorthonung beroende på säsong och även vilka blommor/träd som växer just där. Man får blanda honung som har olika ursprung. Det är tillåtet.

Kina är världens största honungsexportör och där fuskas det i 74% av testerna.
93% i den turkiska honungen och 100% i Storbritannien. Att siffran är så hög beror troligen på att de exportörer som kontrollerades själva importerade "honung" och bara packades om på nya burkar.

Den här falska honungen dumpar priserna så om du ser en 500 g burk för 50 kr så är det sannolikt att det är fusk.

Då kanske du tänker att då kan man lika väl köpa något av de andra sötningsmedlen om man ändå inte kan avgöra om det är fusk eller inte. 
Läs på honungsburken. Om det inte står att det är svensk honung köp den inte är mitt råd. Kallrörd eller nyslungad honung visar också på en större varsamhet från producentens sida tänker jag.
Själv köper jag bara honung via REKO-ringen nära mig. Där är den nyslungad och i sin godaste form.
REKO-ring hittar du om du söker på Facebook "Reko"- plus namnet på orten där du bor. Det är en samling små producenter som tillsammans marknadsför sina produkter och dyker upp regelbundet på torget för utlämning av de varor du bokat och betalat i förskott. 

Låt oss stötta den svenska inhemska produktionen! 

Här nedan ser du de stora topproducenterna av honung i världen.

Topp producenter av honung 2018
LandProduktion (ton)
Kina Kina446 900
Turkiet Turkiet114 113
Argentina Argentina79 468
Iran Iran77 567
Ukraina Ukraina71 279
USA USA69 104
Indien Indien67 442
Ryssland Ryssland65 006
Mexiko Mexiko64 253
Etiopien Etiopien50 000
Brasilien Brasilien42 346

Källa:Wikipedia

HÄR hittar du ett recept på indiska godbitar av honung med smak av kardemumma, du kan prova. Smaskens!

Sök på P1 i appen sr.se om du vill lyssna på inslagen om fuskhonungen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.