Vitlök - för hälsan och smaken
Jul 17, 2024
Igår skördade jag hälften av min vitlök. Jag gör av med ca 80 vitlökar på ett år och så har jag lite extra utöver det så jag också kan sätta nya till året efter.
Jag använder det till i stort sett allt i min matlagning och får ibland frågan; "men smakar inte allt samma sak då?". Nej inte alls, hemligheten är att det bara ska vara en liten rund svag vitlökssmak. Bara så där så att det knappt märks men hade den inte funnits där hade det smakat helt annorlunda. Med övrig smaksättning i rätten är det fullbordat.
Att äta vitlöken färsk, d v s inte torkad, anses vara en kulinarisk lyx! Fransk sådan säljs oftast i matbutikerna och kan kosta allt mellan 35-50 kr/st. Den färska är så mjäll, mild och fantastiskt god i smaken. Skillnaden är egentligen att när man torkat den, vilket tar ca 14 dagar lite beroende på väderleken, får varje klyfta en torr hinna (skal) och därmed förlängs också hållbarheten på hela löken.
Så ja jag är en vitlöksälskare p g a smaken OCH så har vi ju alla fantastiska egenskaper rent hälsomässigt också!
Vitlöken som växt kommer ursprungligen från Mellanöstern och Asien. T ex var egyptierna väldigt förtjusta i den redan för 7000 år sedan! Läkare och naturforskare under antiken lovordade vitlökens läkande egenskaper. Lukten däremot var ett gissel tyckte man och trodde inte att gudarna under antiken gillade så de troende fick inte kliva in i något tempel om de hade ätit vitlök.
Under medeltiden trodde man att den kunde bota pesten, vilket givetvis inte var fallet.
Den speciella doften som vitlöken har kommer från de svavelhaltiga eteriska oljorna som finns i växten. Där finns ett aktivt ämne som heter allicin som har en stark antibiotisk verkan. Vitlökssaft kan t ex hämma utvecklingen av sjukdomsalstrande bakterier. Allicinet har också en antiseptisk verkan så på medeltiden band läkare dukar för munnen som dom hade doppat i vitlökssaft. Ryska soldater hade vitlöksklyftor med sig under andra världskriget, som dom krossade i sina sår för att förhindra infektioner.
Ganska fantastiskt tycker jag!
I en gammal bok från 1983 "Örtmedicin och växtmagi" nämner dom följande medicinska verkan: bakteriedödande, hämmar jäsningsprocesser i mage-tarm-kanalen (mot candida och även SIBO) , väderspännigsfördelande (mot gaser), galldrivande, kramplösande, kärlvidgande (mot åderförkalkning och högt blodtryck).
Fantastiskt eller hur?
Det finns t ex färdig vitlökssaft att beställa på nätet som man kan ta dagligen istället för att äta vitlöken om man endast vill komma åt hälsoeffekterna. Då rekommenderar jag märket Bräutigams.
Det finns dom som inte tål vitlök alls utan får olika smärtor i magen. Då är mitt generella råd att först stärka upp levern med andra mildare örter och sen börja med vitlöken. För givetvis är det så att en frisk kropp ska tåla allt. Däremot när vi har olika obalanser och symptom i kroppen behöver vi först stärka upp och sen sakta introducera nya saker. Då får matsmältningssystemet långsamt vänja sig och kan sakta läka och börja fungera hälsosamt och friskt igen!
Om du är redo att utmana dina smaklökar kan du prova ett annorlunda recept som jag sparat sedan länge. Sallad på jordgubbar, vitlök, olivolja och färsk basilika. HÄR hittar du det.
Hoppas det smakar!
Så har du inte börjat än, gör det nu. Mer vitlök åt folket!
önskar jag, Maria Mickelsbacka
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Stay connected with news and updates!
Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.
We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.