Persilja - njurarnas bästa vän!

Feb 20, 2022

Jag har en förkärlek till persilja. Dels tycker jag att smaken är god och den passar inte bara i sallader utan min favoritsmoothie gör jag på persilja och frysta hallon, pimpad med en rad andra saker också förstås.

Generellt tycker jag att  bladpersilja fungerar  bäst. Den krusiga sorten är mycket svårare att finfördela i en mixer t ex.

Så när jag plockat av bladen och använt dom har jag ju alltid en massa stammar kvar. Dessa är utmärkta att göra persiljeavkok på som stödjer njurarna.

Njurarnas uppgift är att rena blodet. De hjälper kroppen att göra sig av med olika slaggprodukter som vi samlar på oss kontinuerligt. Har vi en frisk och ren kropp är detta en helt automatisk filtreringsprocess som pågår och som vi inte ens märker av. Har vi däremot t ex inflammation eller typiska njur-symptom som ont när vi kissar, ont i ryggen, starkt luktande urin, olika hudbesvär ja t o m högt och lågt blodtryck har samband med njurarnas filtreringsförmåga, då blir det ännu mer aktuellt att ge stöd till njurarna.

Så varför persilja?

Växten innehåller en rad olika viktiga näringsämnen. T ex antioxidanten betakaroten, flera olika mineraler som järn, kalcium och fosfor. Dessa ämnen bidrar till att t ex fett, som kan vara ogynnsamt för njurarnas funktion, enklare bryts ner. Persilja är också verksamt för matsmältningen och kan t o m hjälpa vid gasbildning. Dessutom innebär ju dess mörkgröna färg att den innehåller stora mängder klorofyll som ger våra celler extra skydd.
Eftersom persiljan stöttar njurarna att börja fungera bättre behöver man tänka på att dricka mer vatten samtidigt som man intar avkoket.

Så hur gör jag avkoket?

Jag tar två nävar stammar från bladpersilja som jag skurit i mindre bitar.
Kokar med en liter vatten i 10-15 min. Låter svalna och dricker som te på fm på fastande mage. 1-2 koppar per dag. Du kan givetvis också ta bladen eller blanda med stammar.

Detta är inget jag gör varje dag året runt. Bättre att tänka att det är en kur på 1-2 mån. Därefter kan man pausa ett par månader och t ex stötta levern istället under motsvarande tid.

Lycka till med att inkludera mer persilja och mörkgrönt i din antiinflammatoriska kost!

Med värme
Maria

PS. Vid mitt nästa digitala matlagningsevent "FRUKOST, DRESSING, SMAKSÄTTNING" kommer du få mitt bästa recept på en Hardcore Smoothie där jag använder bladpersilja, hallon mm.
Här kan du läsa mer om eventet den 5 mars 2022 Läs om Cook Along

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.