Lär dig mer om fettsyror och gräsbetat kött.

Feb 07, 2023

 

Om du har kikat i butikerna på det som kallas gräsbetat kött så ser du att det ligger riktigt högt i pris. Jag vill med det här inlägget förklara varför det är så avgörande att äta kött av riktigt hög kvalitet om man väljer att inkludera det i sin kosthållning.

Våra kroppar kan inte själva producera den mängd Omega 3 och Omega 6 som vi behöver. Båda dessa fettsyror är s k essentiella för oss, alltså livsnödvändiga. Vi måste tillföra dessa via kosten (eller tillskott).

Omega 6 är inte alls svår för oss att få i oss. Den finns i våra sädesslag, mejeriprodukter, nötter, frön, olika växtoljor, kött mm. Så är man. blandkostare får man i sig rejält med detta.

Omega 3 finns i fet fisk; lax, makrill, sardiner och sill. Även i viss alger, skaldjur och till liten del i valnötter, linfrön och pinjenötter. Här är det oftast betydligt svårare att få i sig rätt mängd och vi behöver ta tillskott.

Det viktigaste att tänka på är att balansen skall vara rätt mellan dessa två fettsyror för har vi för mycket omega 6 i våra kroppar driver det på inflammationen.
De flesta i vårt land har en 1:15 eller ända upp till 1:24 balans mellan omega 3 och omega 6.
Det riktvärde jag tar fasta på är att ligga på max 1:4.

Så då börjar du kanske fundera hur detta kan upprätthållas och för mig är det enkelt; genom en välbalanserad antiinflamatorisk kost där man HELT utesluter växtoljor förutom kokosolja och olivolja samt även plockar bort kött från djur som äter kraftfoder. 
Kraftfoder betyder torrfoder och alltså inte gräs, hö eller ensilage. När djuren får detta foder ökar omega 6 i deras kött vilket vi får i oss i våra måltider. Djur som får äta gräs året runt, eller gräs på sommarhalvåret och ensilage på vintern, ger ett kött med en mycket bättre balans mellan omega 3 och omega 6. 
KRAV kossorna i Sverige ska födas upp på detta sätt. Jag vet det eftersom min dotters man haft dessa köttkor och känner till regelverket. 
Samma omständigheter gäller givetvis för vilt; rådjur, älg o s v. Dessa betar ju konstant ute och äter bara det som naturen ger, inget annat. Köttet blir därmed också exceptionellt bra ut fettsyresynpunkt.

Ni som känner mig vet att jag själv äter 90% vegetabilier och fyller ibland ut med animaliskt protein från vildfångad fisk eller ägg/kyckling när jag får tag på de som inte fått kraftfoder. Höns som pickat mask ute och som får matrester från köket är perfekt! Kolla med din REKO-ring i din närhet om det finns någon som föder upp på det sättet.

Om du istället väljer bort kött på din tallrik kommer du väldigt enkelt ner i omega 6 och inflammationsgraden kommer minska bara genom detta steg. Då använder du baljväxter istället som proteinkälla. 

Så brukar alltid frågan komma; var kan jag testa mina fettsyror? Jag tycker inte det är nödvändigt för är du blandkostare och ännu inte gjort de nödvändiga justeringar som behövs till en antiinflammatorisk kost så ligger dina fettsyror i obalans. Lägg inte pengarna på det utan på ett bra tillskott av omega 3 istället. Köp flytande, blir mycket billigare för dig. Det finns många bra märken på marknaden. Jag rekommenderar inget specifikt men välj inte det billigaste då det ofta produceras på sätt som varken gynnar miljön eller produktens kvalitet.

Hoppas du blev lite klokare och kan ta ännu fler goda hälsobeslut!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.