Recept med umeboshi - Vågar du prova något helt nytt?

Jul 05, 2024

 

När jag själv var ny i min kostomläggning fick jag direkt smak för denna ingrediens. Umeboshi är japanska och ordet ume betyder plommon. Sanningen är dock att den lilla frukten man använder i denna naturligt fermenterade produkt är mer likt en liten aprikos. Man blandar de små frukterna, inkl kärna, med salt och shisoblad och låter det fermentera i stora träkar ofta i 24 mån eller ännu längre. Varje familj har alltid gjort sin egen sorts umeboshi, numera köps dom på burk och givetvis varierar kvalitet. 

Umeboshi är helt makalöst bra för magen och tarmen generellt p g a att den är fermenterad. Specifikt har jag använt den också när barnen var små och de hade diarée eller andra magbesvär. Den neutraliserar och basar matsmältningssystemet på ett mycket effektivt sätt.

Jag lärde mig att stoppa in denna lilla sur-salta frukt i min boll jag gjorde av råris. Det är det traditionella sättet att äta det på. Med åren har jag lärt mig att använda den på många fler olika sätt. Man kan köpa den både som hela och som puréade, båda på burk. 
Där jag oftast idag använder den är i dressingar och pålägg. Här nedan hittar du ett recept som du själv kan variera med olika mängd vatten och olika örter t ex gräslök, basilika, koriander mm.

Hoppas det smakar! Jag älskar dessa smakkombinationer!

 

Tahini-umeboshi pålägg/dressing

4 msk ljus tahini
1 tsk umeboshi puré
1 tsk tamari
Ljummet vatten
Färsk gräslök/koriander/basilika eller annan färsk örtkrydda.

Mixa ihop allt till en jämn konsistens och smaksätt därefter med de färska örterna. Använd ljummet vatten, då är den lättare att få slät. Späd med mer vatten om du vill ha den som dressing istället.

I mitt Tarmstärkarpaket ingår umeboshipurén som en av produkterna. Alla produkterna bidrar till god tarmhälsa och du får även en pdf med både information om produkterna samt recept och tips hur du kan använda dom. HÄR kan du läsa mer om paketet och beställa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.