Recept - Mättande mellis; råris och bön-knyten
Feb 03, 2025
Att förenkla i köket vill alla göra och ändå ska det vara nyttigt och gott. Därför är detta en återkommande rätt hemma hos mig med två av dom mest användbara ingredienserna: råris och bönor, specifikt azukibönor. Båda ger;
- både protein och komplexa kolhydrater
- mättnad
- fibrer och resistent stärkelse = de goda bakterierna kan föröka sig
- balanserat blodsocker
Så håll till godo och experimentera själv med smaksättningen t ex genom att koka bönriset med kryddor som vitlök, curry, spiskummin eller andra.
RECEPT
2 dl råris (kolla noga så det står på förpackningen att koktiden är minst 30 min.
1 dl azukibönor
6-7 dl vatten
2 nypor havssalt
5 cm fingertång
Rispapper
Dipsås
1 msk ljus tahini
0,5 tsk umeboshi puré
vatten
finstrimlade grönsaker och örter t ex sallad, morot, surkål, koriander mm.
SÅ HÄR GÖR DU:
- Blötlägg råris och bönor i samma kastrull över natten. Häll bort blötläggningsvattnet och tillsätt 6 dl vatten, salt och tång.
- Koka i 30-40 min på låg värme. Var uppmärksam på om det blir torrt och tillsätt då mer vatten. Plocka upp tångbiten och finhacka och rör tillbaka ner i bönriset.
- Rör ihop tahini och umeboshi purén och tillsätt vatten för att få en såsig konsistens som går att pensla ut.
- Blöt rispappret och pensla en cirkel på mitten med dippsåsen. Lägg därefter på grönsakerna och toppa med bönriset. Vik ihop. KLART!
För mer smak när du ska äta kan du stänka lite tamari på knytet.
HÄR kan du se hur jag tillagar rätten.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Stay connected with news and updates!
Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.
We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.