Recept - Kitcheri, perfekt i en mattermos
Dec 05, 2025
Ayurvedisk kitcheri
2 port
Mycket bra proteinkälla och går på 20 min.
Ingredienser:
1 dl quinoa
1 dl röda linser
3 dl hackade eller rivna grönsaker
1 rågad matsked kokosolja
1 msk finhackad färsk ingefära
2 msk citron
1 msk gurkmeja
havssalt
svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Koka 1 dl quinoa tillsammans med 1 dl röda linser i 4 dl vatten tillsammans med 1⁄2 tsk gurkmeja och havssalt och peppar. Brukar koka klart på 15 min.
- Under tiden det kokar hacka fint eller riv grovt grönsaker du har hemma; lök, morot, sötpotatis, vitkål, rotselleri, ta vad du har, ca 3 dl. Värm upp en gryta, gärna en i järn, med 1 rågad matsked kokosolja i botten på medelvärme, lägg i kryddorna och låt bli varma och gosiga i oljan. Lägg i grönsakerna och lägg på ett lock. Ingen vätska i det här läget. Rör om ibland under 5-10 min. Grönsakerna kommer att bli fort mjuka och när de fårmjukna i sitt eget spad blir de söta och goda.
- När quinoan är klar och grönsakerna mjuka, blanda ihop allt i en gemensam kastrull. Smaka av och tillsätt ev vatten eller lite kokosmjölk om du vill ha mer vätska. Häll upp på termosen och njut på resan eller jobbet!