När lyckan tar formen av en ramslökslund
May 09, 2025
Jag kunde njuta av en helt fantastiskt stor lund av ramslök när jag var på genomresa i landet i veckan som gick. Det var säkert över 200 kvm så vart jag än satte fötterna var det ramslök! Vilken guldgruva!
Så nu har jag precis stått i köket och gjort både ramslökssalt och ramslöksghee. Den första står på tork i ugnen och den andra står i kylen men ska snart in i frysen i formen av små ”puckar” som jag kan ta fram vartefter och smaksätta med. Se recept längre ner.
VAD är ramslök?
Ramslök tillhör familjen allium och klassas som amaryllisväxt. Man kan använda såväl blad som blomma och frön. Den används bäst som krydda, i olja, i sallad, soppa och andra varmrätter.
Det är en väldigt lyxig bladgrönsak som tyvärr är fridlyst i stora delar av landskapen där den växer.
Den har en kort skördetid, ca 3-4 veckor så man ska verkligen passa på om man hittar ett bestånd där det är tillåtet att plocka.
HUR smakar den och hur använder jag den?
Den har en aningens vitlökssmak och kan också användas som just vitlök eller även som gräslök.
Bladen använder jag råa i sallader, gör örtsalt, ramslöksghee och även pesto. Då byter jag givetvis ut osten i receptet till mandelmjöl. Inte för att smaken påminner om ost men texturen blir väldigt bra och med lite umamibuljong i så får man ett stänk av ”ostkänsla”i smaken.
Peston fryser jag in i ”puckar” och tar fram som smaksättning under vintern. Har inte provat i aioli men det är givetvis gudomligt gott också!
Bladen går också att snabbfritera - det blir riktigt mumsigt!
Det är bäst att bara använda själva bladet och låta skaftet/stjälken tillredas separat då den är grövre i fibrerna.
Om du tillagar ramslöken så tänk på att den inte ska stå på värme länge, då tappar den smaken. Så ös ner den på slutet i den rätten du tillreder.
Blomman använder jag mest som dekoration i sallader eller direkt på tallriken av varmrätt när jag serverar. Jag tycker den är lite skarpare i smaken än själva bladen.
Frön kan man ta juli-augusti och vill man kan man krossa baljorna som vitlöksklyftor har jag hört från en ramslöksgastronom. Jag har själv inte provat detta.
Odla själv i trädgården?
Jag har provat och köpte färdiga plantor på nätet men dom dog så de är nog ganska kinkiga att få till i hemmaträdgården.
Kan den användas medicinskt?
Alla arter i släktet Allium anses ha antibiotiska, antidiabetiska, antioxidativa och cancerförebyggande. Den kan sänka blodtryck och kolesterolvärde, är allmänt stärkande och renande för mage/tarm och används också vid behandling av t ex astma och bronkit. Förebygger åderförkalkning och stroke.
Vad innehåller den?
Rejält med c-vitamin och mineraler. Precis som andra lökar finns två svavelhaltiga föreningar; allan och allicin. Även enzymet alliinas som vitlöken också innehåller och som ger den typiska smaken hos lök.
För högsta näringsvärde är det bäst att skörda tidigt på våren.
Njut av våren och alla skatter du hittar i naturen nu!
Här två recept:
RECEPT
Ramslökssalt
Givetvis kan du använda andra örter och göra exakt likadant, ditt alldeles eget örtsalt. Se HÄR mitt tidigare inlägg om hur jag gör eget örtsalt hemma. Väldigt enkelt.
Ramslöksghee
Ghee (dubbelt så mycket ghee som ramslök i volym t ex 2 dl ghee och 1 dl ramslök.
Finfinhackad ramslök
Havssalt efter smak
Blanda ihop ghee och ramslök. Smaka av med havssalt.
Ställ in i kylen. Nu kan du enkelt använda den t ex sätta en klick på ugnsrostade grönsaker så det smälter ner eller om du äter animaliskt är det riktigt gott till fisk eller kött.
Alternativt kyler du dom först i små ”puckar”, jag brukar använda muffinsformar i papper men det finns ju även silikonformar. När dom kallnat packar jag dom i påsar och lägger i frysen.
Du kan också äta den direkt som en dipp med färska grönsaksstavar.
Mycket gott och enkelt att ta upp vid behov.
Med värme till din mage
Maria
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Stay connected with news and updates!
Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.
We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.