Kryddorna är antiinflammatoriska och bidrar till en gynnsam matsmältning och ett bättre näringsupptag.
Kokosolja fyller två funktioner; dels fungerar det som en adaptogen (förstärkare) till gurkmejans curcumin samt innehåller de goda mättade korta fettsyrorna.
En mycket bra start på dagen!
1 portion – tillagning ca 20 min
0,5 dl hirs
1 kryddmått gurkmeja
1 msk kokosflingor
1 msk sesamfrön eller andra frön
några russin
4-5 hela kapslar kardemumma
2 dl kokt vatten
1 msk torkade/frysta/färska blåbär
1 msk kokosolja
1/2 tsk salt
Koka upp hirsen först i lite vatten och häll bort kokvattnet, för att undvika bitterhet.
Häll på det nykokta vattnet och tillsätt alla andra ingredienser utom blåbär och kokosolja.
Låt koka i 15 min under lock. Tillsätt kokosolja och blåbär och låt vila en stund, gärna 15 min till. Om du tycker den blir för tjock, tillsätt vatten innan du börjar njuta av denna fulländade morgongröt!
Serveras med hackade nötter och växtmjölk. På bilden har jag pimpat gröten med frysta hallon och gjort egen mandelmjölk.