Miso - gammalt mathantverk som ger 1000-tals goda bakterier

Uncategorized Oct 08, 2021


Den här veckan har jag gjort ett studiebesök hos Tim Öhlund utanför Enköping och tittat på hans odlingar och produktion av miso - en god och mustig smaksättare i det antiinflammatoriska köket, enligt mig.

Jag blev bekant med misosoppa när jag bodde i Japan i två år på -80 talet. Tyckte först det smakade diskvatten men så småningom vande jag mig, då det serverades till såväl frukost, lunch som middag i alla hem och även restauranger. När jag flyttat hem igen började jag laga misosoppa till frukost med massor av olika grönsaker och alger i. Även mina barn har fått det under sin uppväxt. Allt handlar ju om vanor och vilka smaker vi vänjer oss vid tidigt i livet.

Miso är en gammal mattradition i Japan. Man tror den uppstod i Kina för 2-3000 år sedan och kom till Japan för ett par tusen år sedan. En naturligt fermenterad produkt ursprungligen gjord på sojabönor, ris och en naturlig igångsättare av fermentering, Aspergillus oryzae, kallad koji i Japan.

Miso används i första hand som buljongsmaksättare i soppor. Jag gör även detta men man ska veta att dessa goda bakterier inte klarar temperaturer över 40 grader så vill du inte bara njuta av den fylliga goda smaken utan även dra nytta av bakterierna till din tarm, börja experimentera med miso i dina dressingar mm.

Jag fick smaka på flera olika sorters miso hemma hos Tim. Vissa hade fermenterat i ca 1 år andra i över 2 år. Som vanligt är det ingen quick fix när det gäller mathantverk.

Vilka fantastiska smaker! En mörk miso var gjord på svenska lupinbönor, en annan var ris med olika örter och så en ljus rismiso som är perfekt till såser, dressing och dipper!
Det fanns många fler sorter men i många fall hade han använt korn eller råg i sin koji och jag söker ju glutenfria alternativ.

Nu fick alla tre sorterna följa med mig hem och skall portioneras ut i mindre burkar till intresserade i min omgivning. Kanske det finns kvar om någon önskar prova.

OCH jag kommer att bjussa på flera goda recept där miso ingår i min Cook Along kurs med start lördag 23 oktober. Här hittar du länk till det eventet. 

https://www.mickelsbackas.se/cook-along

PS. Jag fick också köpa med mig äkta Hokkaido pumpa med mig hem. Mörkgrön utanpå och knallorange inuti. Har lagat både soppa och lättstekt med ingefära. Jag är i himlen ....

Close

Vill du få

Nyheter - Inbjudningar -
Tips och råd

från Maria Mickelsbacka?

Fyll i namn och epost nedan.