Miso - gammalt mathantverk som ger 1000-tals goda bakterier

Oct 08, 2021


Den här veckan har jag gjort ett studiebesök straxt utanför Enköping och tittat på  odlingar och produktion av miso - en god och mustig smaksättare i det antiinflammatoriska köket, enligt mig.

Jag blev bekant med misosoppa när jag bodde i Japan i två år på -80 talet. Tyckte först det smakade diskvatten men så småningom vande jag mig, då det serverades till såväl frukost, lunch som middag i alla hem och även restauranger. När jag flyttat hem igen började jag laga misosoppa till frukost med massor av olika grönsaker och alger i. Även mina barn har fått det under sin uppväxt. Allt handlar ju om vanor och vilka smaker vi vänjer oss vid tidigt i livet.

Miso är en gammal mattradition i Japan. Man tror den uppstod i Kina för 2-3000 år sedan och kom till Japan för ett par tusen år sedan. En naturligt fermenterad produkt ursprungligen gjord på sojabönor, ris och en naturlig igångsättare av fermentering, Aspergillus oryzae, kallad koji i Japan. Även kallad "mirakelsvamp".

Miso används i första hand som buljongsmaksättare i soppor. Jag gör även detta men man ska veta att dessa goda bakterier inte klarar temperaturer över 40 grader så vill du inte bara njuta av den fylliga goda smaken utan även dra nytta av bakterierna till din tarm, börja experimentera med miso i dina dressingar mm.

Jag fick smaka på flera olika sorters miso. Vissa hade fermenterat i ca 1 år andra i över 2 år. Som vanligt är det ingen quick fix när det gäller mathantverk.

Vilka fantastiska smaker! En mörk miso var gjord på svenska lupinbönor, en annan var ris med olika örter och så en ljus rismiso som är perfekt till såser, dressing och dipper!
Det fanns många fler sorter men i många fall hade han använt korn eller råg i sin koji och jag söker ju glutenfria alternativ.

Nu fick alla tre sorterna följa med mig hem och skall portioneras ut i mindre burkar till intresserade i min omgivning. Kanske det finns kvar om någon önskar prova.

Jag fick också köpa med mig äkta Hokkaido pumpa med mig hem. Mörkgrön utanpå och knallorange inuti. Har lagat både soppa och lättstekt med ingefära. Jag är i himlen ....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.