Mickelsbackas Örtsalt

recept Aug 26, 2024

 

I min köksträdgård odlar jag olika örter. Under sommaren äter jag dom färska. Under augusti skördar jag och torkar och gör även eget örtsalt som räcker över hela året. Det smakar så fantastiskt mycket mer än det som står på hyllan i butiken. Prova du också!

 

Mickelsbackas örtsalt

Ingredienser:

  • 500 g blandade örter; gräslök, dill, persilja, libbsticka, vitlök, basilika, oregano … ta vad du har!
  • 450 g finmalet havssalt
  • 10 cm sockertång (wakame)

Dubbla/halvera mängderna utifrån mängden örter du har.

 

Gör såhär:

  1. Ansa örterna och lägg i matberedaren. Kör till en grön slät smet.
  2. Tillsätt saltet och sockertången och fortsätt kör så det blandas väl.
  3. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och sätt ugnen på 50 grader.
  4. Låt stå 1-2 dygn eller tills det är helt torrt. Rör om ibland. På sommaren brukar jag också låta det torka i solen.
  5. När det är helt torrt kör det i matberedaren så det blir ett fint salt. Klart!

 

HÄR kan du se Maria tillaga örtsaltet.