Metabola syndromet och inflammation

Feb 16, 2024

 

Ja, vad är det Metabola Syndromet? Enligt Internetmedicin.se är det: 

"Metabola syndromet är ett samlingsnamn för flera faktorer som tillsammans ökar risken för att drabbas av livsstilssjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och stroke. Det verkar också finnas en koppling mellan metabol ohälsa och vissa vanliga cancerformer som prostatacancer, tarmcancer och bröstcancer samt vissa typer av demens. Ny forskning tyder också på att personer som lider av metabola syndromet löper större risk att drabbas av hjärtinfarkt."

Ordet "metabola" betyder ämnesomsättning; alltså de processer där näringsämnen tas upp och omvandlas, bryts ner i kroppen och omsätts till energi och/eller avlägsnas ur kroppen.

Alla är nu mer eller mindre överens om att socker är en stor bov när det gäller vår hälsa. Vanligt vitt socker innehåller glukos och fruktos. Inga mineraler, vitaminer eller fibrer - bara ren energi. Glukosen använder kroppens celler som bränsle däremot bryts fruktosen ner på ett annat sätt av levern. Man kan likna effekterna av detta som om man druckit alkohol under lång tid vilket kan leda till fettlever. Idag ser man barn i 8-10 års åldern med fettlever och det beror på högt intag av socker och även ultraprocessad mat. I den ultraprocessade maten använder man socker och olika sötningsmedel som smakförstärkare. Syntetiskt fruktos är ett sådant sötningsmedel som dom flesta tror är från frukt om det står i en innehållsförteckning men så är det inte. Den här onaturliga maten gör oss mer hungriga och även sugna på mer sött och vi är snabbt inne i en ond cirkel.
Vill du ha koll på innehållet i en matvara, använd Ann Fernholms app Matchecken. Då skannar man bara streckkoden och får exakta innehållet. 

Tillbaka till fruktosen. Om man har ett högt intag av fruktos kan konsekvensen bli insulinresistens d v s att kroppens egna inre organ inte orkar med att hantera täta utsöndringar av insulin som bukspottskörteln skickar ut för att sänka blodsockret när man ätit. Insulinresistens kan sedan leda till prediabetes och även diabetes 2 som ju är livsstilsrelaterat och har ingen koppling till diabetes 1.
Idag föds vissa barn med insulinresistens om mamman haft graviditetsdiabetes. Dessa barn ligger i riskzonen för att drabbas av metabol ohälsa. Ser man ett knubbigt barn i 8-9 års åldern kan det beror på exakt detta. Det finns också forskning som visar att om vi har förfäder som utsatts för svält kan generna vara kodade så att du samlar på dig fett lättare.

Hur kan man kolla sin metabola hälsa?
Du kan t ex mäta ditt midjemått. Kvinnor ska inte ha över 88 cm och män 102 cm. Har man högre betyder det att kroppen inte kan omsätta och ta hand om det du äter. Då lagras energin in som fett och hamnar runt de inre organen (det viscerala fettet) och ger bukfetma.
Du kan också kolla vissa hälsomarkörer som visar om man har för mycket energi i blodet istället för i cellerna: blodtryck, fasteblodsocker, triglycerider, HDL, LDL visar detta. 
Kom också ihåg att det är väsentlig skillnad på en ung vältränad person jämfört med en trött och stressad i övre medelåldern. 

Hur hänger detta ihop med inflammation i kroppen?
Eftersom den starkaste faktorn som driver på inflammationen i kroppen är just insulinutsöndringar har vi nu snabbt knutit ihop säcken. Om du har ett antal olika symptom i kroppen som du inte kommer till rätta med är det väldigt troligt att du har inflammation. Du kan starta med att göra mitt gratis självtest HÄR för att få en indikation på om du har pågående inflammation. Om du har det har du möjlighet att komma till rätta med det genom en kostomläggning. Då är det bra att skaffa sig mer kunskap och läsa på först om det som driver på inflammationen t ex HÄR och ta del av de vanligaste frågorna HÄR.

Är du sen redo för att ta nästa hälsosteg kan du välja någon föreläsning, kurs, hälsokonsultation med provtagning eller t o m att ansöka om att gå med i mitt Hälso- & Mentorsprogram för kvinnor som löper över ett år. Hela utbudet hittar du under Kurser på hemsidan, HÄR.

Varmt lycka till - hoppas vi ses framåt i något event!
Maria 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.