Känn igen ultraprocessad mat!

Nov 11, 2022

 

Allt oftare läser man nu om hur skadlig den ultraprocessade maten är för våra kroppar.
Vad är då just ultraprocessad mat?

Mitt mycket skeptiska och kritiska förhållningssätt till livsmedelsindustrins avsikter och intentioner ska vi lämna åt sidan i det här inlägget. Däremot ser jag att det är bara vi som konsumenter som kommer kunna påverka förändring kring vad vi stoppar i oss. De har själva inget intresse att stödja folkhälsan. Jag ser det i de åtskilliga brev som Ann Fernholm skickat till olika aktörer på marknaden. De svar hon får innehåller nästan helt uteslutande en mening som: "vi håller oss till de regler som finns" eller "vi producerar det som människor vill ha".
Ja som ni ser är det helt omöjligt för mig att inte kommentera deras helt oansvariga inställning. Nu var det gjort i alla fall.

Jag brukar dela in mat i några olika kategorier:

1. Naturlig mat
Är råvaror som inte har någon innehållsförteckning, d v s grönsaker, frukt, bär, fisk, kött, baljväxter, råris, quinoa och andra glutenfria fullkornsprodukter, tång mm.
Dessa känner våra kroppar igen och vet exakt hur dom ska bryta ner, ta hand om och omvandla till de olika byggstenar vi behöver i kroppen

2. Processad mat
Är all mat som är bearbetad,  t ex färdiga köttbullar från frysdisken, färdiga rätter i kyldisken, alla konserver och även s k ersättningsprodukter som havremjölk mm. Här finns ofta också olika tillsatser som salt, kryddor, konserveringsmedel och smakförstärkare men huvuddelen av innehållet är ändå t ex krossade tomater. Dessa produkter gjorde sitt intåg när jag själv var liten alltså på -60 talet då alla kvinnor gavs möjligheten att komma ut i arbetslivet och då matlagningen skulle gå snabbt.

3. Ultraprocessad mat
Är matvaror som har en försvinnande liten del av naturligt innehåll kvar. Här har man helt enkelt tagit bort t ex all sparris i den färdiga sparrissoppan och istället fyllt produkten med konsistensgivare, färgämnen och annat skräp och längst ner på ingredienslistan finns kanske 1% naturlig arom från sparris.

De vanligaste ingredienserna man ser i ultraprocessad mat är:

Modifierad stärkelse
Fruktossirap
Druvsocker
Potatisstärkelse
Glukossirap
Maltodextrin
Majsstärkelse
Maltextrakt
Rehydrerat veteprotein
Aspartam
Sorbitol
Acesulfam-K
Erytritol
Karragenan
Kaliumhydroxid
Guarnkärnmjöl,
Citronsyra
Vetestärkelse
Vasslepulver
Skummjölkspulver
Ammoniumklorid

Listan kan göras ännu längre. Jag hoppas att du kommer börja känna igen dessa ämnen när du läser på innehållsförteckningen nästa gång i butiken.

Under den Sockerfria dagen i oktober i år hade så gott som alla föreläsare ett instick om just den ultraprocessade maten och flera poängterade också hur beroendeframkallande detta är för oss. Inte bara att det saknas näring i maten vi äter och därmed behöver äta mer och mer fel för att känna mättnad utan även för att dessa ämnen påverkar vår hjärna på samma sätt som droger gör.

Det som är allra mest tillgängligt idag är nog alla olika energidrycker som framförallt ungdomar dricker idag och som håller på att sabotera hälsan för en hel generation.

Jag hoppas att fler och fler blir klokare och slutar köpa denna fejkmat som Ann Fernholm kallar det. För något annat än just det är det inte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.