Hej från Madeira!
Nov 22, 2024
Måndag 18 nov 2024.
Här är jag sedan 14 dagar och njuter av mer dagsljus, 20-25 grader i luften och samma temperatur i havet faktiskt. Om man älskar spektakulär natur, vandringar i olika terräng; allt från följsamma stigar längs med deras vattenkanalsystem (levador), 100-tals vattenfall, tät djungelgrönska eller branta stup vid Atlantens kust, åk hit! Jag blev direkt golvad av skönheten på denna ö!
Jag är här med min äldre bror och vi har hyrt en lägenhet i en månad med stor balkong och en härlig utsikt över en grön äng och Atlanten framför oss. Många mindre dagsutflykter också till olika bergs- eller kustbyar där det är enkelt att hitta ett mysigt café där man kan sitta och läsa en bok till ljudet av vågorna från Atlanten.
Att dessutom ha fått möta en kaskelot val ute på öppet hav glömmer jag aldrig. Hakan trillade ner och jag missade helt att ta bilder. Det var helt enkelt ett så storslaget ögonblick!
Hur är maten här då kanske ni undrar? Jag är ju alltid undrande och lite skeptisk när jag ska iväg på resor. Förr hade jag alltid med mig många olika ingredienser hemifrån för att känna mig trygg när jag kom fram. Den här gången var det två saker; min umamibuljong och mitt eget örtsalt.
Jag måste säga att här finns det mesta som jag äter hemma; massor av fräscha rotfrukter, grönsaker och frukter på marknaden (obesprutade), färsk fisk och skaldjur från havet, frön, nötter, baljväxter och andra torrvaror som jag använder i matlagningen. Köper smör och hittade faktiskt även kokosolja en liten burk som jag behandlar som rent guld!
Tuff vandring
Igår när vi gick en ganska avancerad vandringsled fixade jag till ett par lunchlådor till oss. Jag hade redan färdigkokta linser i kylen. Kokade quinoa med lite kryddor och blandade ner linserna.
Gjorde en matig sallad av olika kålsorter, sallat, rå zucchini och rivna morötter + cashewnötter. Packade i två separata burkar och blandade en dressing av olivolja, lime, umamibuljong och örtsalt som gick ner i en vanlig pantflaska. Till efterrätt hade vi nyplockade små bananer!
Vandringen var kämpig, först brant nerför nerför nerför i 75 min. Vi pausade i det enda lilla skuggpartiet vi hittade under några stora kaktusar halvvägs ner men det fanns inga riktigt bra sittplatser utan vi kanade lätt iväg. Stenigt och ojämnt under fötterna hela vägen. Varmt var det också igår, ca 24 grader och leden låg i strålande sol hela tiden. OCH sen skulle vi tillbaka upp samma väg. Inte lika läskigt då halkrisken är mindre men fruktansvärt tungt och jobbigt då det var så brant. Puh säger jag bara! Denna led var märkt Medium så vi undrar hur det är att gå en som är Avancerad. Vilket vi inte kommer göra. Känner mig så nöjd och tillfreds med de äventyr och upplevelser jag får vara med om här!
Idag har vi ätit Espada. Den absolut fulaste fisk jag någonsin sett. Över en meter lång, helt svart, ser ut som en ål med väldigt stora ögon och huggtänder. Den lever på 2000 m djup men på natten går den upp till 800 m och då är fiskarna ute och fångar.
En riktig delikatess! Smakar och har ungefär samma konsistens som hälleflundra. De rensar och filear hela denna långa fisk på 6 minuter!
Jag har pratat flera gånger med dom som står i fiskdisken för att veta vilka av fiskarna som är här från Madeira och blev riktigt förvånad då jag insåg att de flesta var odlade eller t o m importerade som t ex lax från Norge. Så oerhört dumt och onödigt att transportera fisk på det sättet när hela Atlanten är full av god fisk!
Så vad är det bästa av allt här?
Att ha så lång tid som en hel månad.
Det ger mig lugn i själ och hjärta.
Ingen stress för att hinna med att se "allt".
Tid att smälta intryck och bearbeta händelser som skett under dagen.
Tidigt i säng och lång morgonrutin med både yoga, jympa, hopp och skutt till musik och meditation.
Fina stunder och samtal med min bror.
Tokroliga skratt kring minnen vi delar från barndomen.
Så härligt alltsammans!
Fortsatt skön höst där hemma! Hörde vintern är i antågande nu i södra delen av landet.
Varm hälsning
Maria
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Stay connected with news and updates!
Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.
We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.