Vill du äta naturligt eller fejk-kött?

Apr 27, 2023

 

Nu är debatten igång igen. Den brukar blomma upp med jämna mellanrum. 
Både 3D-kött har börjat erbjudas på restaurang helt nyligen. Olika veganska alternativ i frysdisken har funnits länge. Nu även i kyldisken och de blir fler och fler.

Nu har studier gjorts på näringsinnehållet i de senare. Studien är gjord på Chalmers.

"De flesta växtbaserade proteinprodukter idag är baserade på protein som har extraherats ur en gröda och separerats från grödans övriga beståndsdelar. Proteinet utsätts därefter för högt tryck och hög temperatur vilket omstrukturerar proteinerna, s k texturering. Ihop med andra ingredienser kan därefter en mer köttlik och tuggvänlig produkt uppstå.
Chalmers studie visar att näringsvärdet i dagens köttsubstitut ofta är bristfälligt. Det beror på valet av råvara (ofta importerad soja) och tillverkningsprocessen (med innehåll av antinutrienter som kan hämma näringsupptag) och på tillsatser (fettkvalitet och salt)."
Källa: Chalmers 

3-D kött 
Detta introducerade 2021 och är på stark frammarsch. En restaurang i Stockholm erbjuder det redan.
"För att göra en köttbit så hämtas stamceller från ett djur. De odlas och blir många fler innan de fördelas mellan att bli muskel- eller fettceller. Under tiden blir cellerna matade med näring och tränade på samma sätt som ett djur som äter och rör sig. Cellerna laddas därefter i 3D-printern som ”skriver ut” en köttbit som placeras i en typ av kuvös i några veckor. Därefter kan den tillagas och ätas." 
Källa: DI 25 april 2023

När man väljer att äta antiinflammatoriskt så vet vi att alla typer av halvfabrikat och processad mat driver på inflammationen. Jag tycker ändå det är intressant att vara uppdaterad med det som händer i livsmedelsindustrin och vill gärna följa och se hur människor reagerar och tar till sig nya budskap.

Det är inget för mig som sagt. De som vill äta kött och leva antiinflammatoriskt väljer antingen gräsbetat eller vilt. Det ger absolut bäst fettsyrebalans och näringstäthet.

Mitt råd är att lära sig laga, smaksätta och äta mer baljväxter då dessa innehåller både fibrer och resistent stärkelse som våra goda tarmbakterier i tjocktarmen behöver för att kunna föröka sig. Då minskar även inflammationen.

Önskar dig många kloka hälsoval framåt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.