Farligt gott ... och till slut även lite hopp.

Jul 28, 2025

 

Det släpps fler och fler dokumentärer om hur maten vi äter påverkar våra inre organ, mentala hälsa och psykiska välmående. När jag själv läser, ser och hör hur oerhört "farlig" den ultraprocessade maten är blir jag faktiskt rädd. 
Om du har missat dokumentären på SVTPlay "Farligt Gott" tycker jag du ska se hela programmet. Det är 90 min med mycket bra information om hur den ultraprocessade maten systematiskt har arbetats fram för att göra oss helt beroende och faktiskt sjuka. Här nedan har jag gjort en sammanfattning av innehållet i programmet.

Ultraprocessad mat är designad för att skapa lyckokänslor!
Våra matvanor har systematiskt snackifierats, vilket betyder att vi blir belönade när vi "letar föda" för jämnan istället för att äta riktig mat som håller oss mätta. Ultraprocessad mat behöver man ofta inte sitta och äta utan den kan intas gående vilket uppmuntrar till att äta olika typer av snacks kontinuerligt under dagen.

Det är en hel industri med neuroforskare och psykologer som sitter och planerar hur matvaran ska kännas på fingrarna, hur den ska lukta och hur förpackningen ska låta när man öppnar den. Det framgår t o m att när förpackningen är lite trång, exempelvis Pringles chips, och vi får kämpa lite för att få in handen i burken så väcks våra uråldriga signaler till liv; att söka efter mat, som en björn typ.
Vi ska också känna ett rus och en lust att köpa och äta den igen och det har dom verkligen lyckats med. 

Hur lyckades livsmedelsindustrin med sin marknadsföringsstrategi?
Naturligtvis finns det en riktig otäck jätte bakom detta; TOBAKSINDUSTRIN.
Tobaksbolagen insåg ganska snabbt på 60-talet att dom skulle förlora en stor del av sina rökande kunder och började använda sina framtagna artificiella färger och smaker i cigaretterna, t ex mentol. Ni minns kanske "Marlboro Man". De började också rikta marknadsföringen till yngre som i framtiden kunde bli rökare.
Så småningom började dom köpa upp olika bolag inom livsmedelsindustrin och kunde använda samma strategi med färger och smaker och nå en ännu större publik. Det blev drycker riktade mot barn som kom först och därefter har det bara rusat på med alla typer av snacks och snabbmat.
Dagens livsmedelsbolag använder samma typ av marknadsföring och ägs ofta av de forna tobaksbolagen.

Ny klassificering av mat - NOVA
Det som studerats och forskats kring det senaste decenniet är framförallt jämförelser mellan ultraprocessad mat och mat lagad från grunden. Tidigare har man enbart tittat på själva innehållet i maten, d v s hur mycket proteiner, vitaminer mm. I det nya systemet utgår man istället från hur mycket processad maten är. Man delar in de i fyra grupper:

  1. Färska råvaror och minimalt processade livsmedel. Frukt, grönt, spannmål, baljväxter, kött.
  2. Det som används för att tillaga grupp 1 d v s salt, fett, socker.
  3. En kombination av 1 + 2. Bröd, ost, inlagda grönsaker och sylt.
  4. UPM (Ultraprocessad mat) Tillsatser för att t ex ge länge hållbarhet.

Det betyder att själva bearbetningen av maten väger tyngre än själva näringsinnehållet vilket man nu ser leder till kroniska sjukdomar som fetma, högt blodtryck, Crohns, depression, inflammationsskjudomar, demens, sömnproblem, astma, hjärta/kärlsjukdomar, typ 2 diabetes och ökad risk för cancer.

Så även om två rätter; den ena är t ex en pirog och den andra är råris, kyckling och grönsaker, och de båda innehåller 500 kalorier och har snarlik makronäringsprofil (protein, kolhydrater o s v) så påverkar dessa kroppen helt olika. Pirogen med de urusla ingredienserna (tillsatser och annat konstigt) tar max 5 minuter att äta. Tallriken med lagad mat måste tuggas och tar därmed ofta tre gånger så läng tid, eller ännu längre.

Hunger- och mättnadskänslor styrs av komplexa återkopplingsmekanismer. Receptorer i magväggen skickar signalen till hjärnan att magen expanderar och hungerhormonets nivåer (ghrelin) faller när magen fylls. Detta tar ca 20 min innan signalerna når hjärnan. Med UPM hoppar man över dessa naturliga gränser som också håller nere mängden kalorier vi kan få i oss. Man blir hungrig snabbt och man äter så snabbt att kroppen inte förstår hur mycket den har fått i sig.
UPM är framtagna för att kortsluta kroppens förmåga att reglera energibalansen vilket leder till överätning.

50% av vuxna i Europa är överviktiga
Den ultraprocessade maten stör ett naturligt matbeteende i hela världen. Vi i väst har redan trillat dit, rejält säger jag. I många andra länder är det också på gång. Den traditionella kosten trängs ut och det får allvarliga hälsoeffekter. Barnen vill inte äta mat längre, de vill ha snacks istället. 

Livsmedelsbolagens motstånd
Bolagen satsar allt mer pengar på sin egen forskning för att skapa tvivel kring den forskning och de studier som visar att UPM är hälsofarliga. De är givetvis rädda för att bli stämda och tar fram egna forskningsrapporter. Granskning visar att i 33 av 39 rapporter har författarna kopplingar till livsmedelsbolagen.
Tyvärr finns även andra aspekter som påverkar;  aktieägarna pressar på bolagen att strunta i hälsa och miljötrenden. De vill inte lägga större budget på forskning och utveckling. Ännu en aspekt är att regeringar subventionerar just vete, majs, soja, ris. Mycket billigare alternativ än frukt och grönt. Detta försvårar givetvis övergången till mer hälsosam mat. Så rätt förutsättningar och lagstiftning behöver också skapas på regeringsnivå.


Det finns hopp -  ett par goda krafter i branschen

Stiftelsen Access to Nutrition i USA lobbar hårt mot de allra största livsmedelsbolagen som Kellogs, Pepsi m fl att få dom att inom 5 år antingen ha avyttrat delar av verksamheten eller tagit fram nya hälsosamma produkter. 50% av utbudet skall vara hälsosamt.

Här i Sverige har nyligen surdegsbagaren Sébastien Boudet genomfört ett upprop mot de stora livsmedelsbolagen som förstör vår hälsa med "sjuk mat". Han öppnar nu den första "Livsbutik" i Stockholm och jag känner verkligen både glädje och förhoppning att något nytt och stort kommer att födas ur detta.
Jag står här och hejar på med hög röst! Följ Livsbutik på IG för mer information.

 

Hoppas även du är med på tåget och bidrar med goda hälsoval i ditt eget liv och påverkar sortimentet i din egen livsmedelsbutik!

För hälsosam mat och livsstil
Maria 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.