En vanlig fråga - Hur bra är ersättningsprodukter egentligen?

Apr 25, 2023

 

Jag möter väldigt många nybörjare som vill lägga om kosten och en av de vanligaste frågorna är vad kan jag använda istället för mjölkprodukter? Jag har verkligen förståelse för att man behöver hitta något att ersätta mjölken, grädden mm med. Det är så många andra stora förändringar ändå när man gör en kostomläggning som tar tid och energi så det sparar väldigt mycket tid för många att kunna fortsätta enkelt göra såser och stuvningar.

Jag brukar svara att använd ersättningsprodukter under en övergångsperiod. Jag vill därför hellre kalla dom övergångsprodukter. När man väl kommit in i ett nytt sätt att laga maten, helt från grunden med naturliga råvaror så kommer dessa inte vara nödvändiga längre. 

Så vilka är då bäst att använda?

Här är det ett dilemma; kokosprodukterna är renast - fördel. Däremot smakar "allt" kokos plus att det bidrar till långa onödiga transporter över halva jordklotet.

Havreprodukter; fördel - växer här hos oss. Nackdel - blandas ofta upp med olika tillsatser samt även någon fröolja (solrosolja eller rapsolja är vanligast vilket vi vet driver på inflammationen). Dessutom har många av oss nu sett Ann Fernholms fantastiska arbete vad gäller Oatley. Hur företaget envisats med att kalla sockerarterna i deras produkter för "naturliga" när de i själva verket har brutit ner stärkelsen i havren till sockerarten maltos. Produkten blir då 40 gånger sötare!
Målet har gått till domstol och Oatley förlorade i kammarrätten. Här kan du läsa mer om Ann Fernholms arbete Fejk Maten.

Så då förstår man att dessa produkter inte alls är optimala när vi ska försöka minska ner på det söta intaget då det spikar igång blodsockret och insulinutsöndringen och därmed även inflammationen.

Sen har vi ju även soja-, ärt-  och mandelprodukterna. Dessvärre är det samma här. Tillsatser och fröoljor plus bearbetad stärkelse som förvandlats till maltos.

ICA har i sitt eget eco märke en havremjölk utan tillsatt olja i alla fall. Ett litet plus. Det kanske finns fler.

Bättre än bäst är att göra din egen växtmjölk. Det är enklare än man tror. Håller 3-4 dagar i kylen. Fördel - naturligt, inga konstiga tillsatser, oprocessad, den naturliga stärkelsen i havren är kvar. Nackdel - går ej att använda i varm dryck. 

Summa summarum

Lär dig laga mat utan ersättningsprodukter. Gå matlagningskurser, köp veganska kokböcker för tips och råd om just detta, kolla och följa rätt personer på instagram och facebook för inspiration. Jag håller själv regelbundet Cook Along. Då lagar vi mat gemensamt online, jag i mitt kök och du i ditt. Alla efter mina recept tillsammans. Jag kommer även att börja erbjuda helgkurser i matlagning på plats i närheten av Stockholm där jag visar just detta och du får chansen att både se och smaka! Du hittar dessa event under Kurser

Laga egen växtmjölk. Se gärna mitt Instagramkonto för inspiration.

Om du ska använda ersättningsprodukter gör det minimalt. Använd kokos eller havreprodukter med minsta möjliga antalet tillsatser. 

Varmt lycka till!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.