EKO eller inte?
Dec 15, 2025
Ekologiskt eller konventionellt? En berättelse om maten vi väljer
Föreställ dig att du står på en marknad.
Luften är full av dofter av äpplen, jord och kanske kaffe som just malts någonstans bakom dig. Framför dig ligger två korgar med grönsaker:
En med en liten skylt där det står Ekologiskt.
Den andra utan märkning, men lika färgsprakande.
Du lyfter upp två morötter, en från varje korg.
De ser nästan likadana ut – knotiga, orangea, med jord kvar i skårorna.
Men bakom varje morot finns olika historier.
Det här är berättelsen om de två morötterna.
Den ekologiska moroten – odlad med eftertanke
Den ekologiska bonden började sin dag tidigt.
Det gör nästan alla som arbetar med jorden.
Han går ut på fältet och ser hur daggen ligger kvar som små glaspärlor på de gröna bladen.
Han arbetar mycket med jordhälsa:
- växtföljder
- gröngödsling
- kompost
- liv i marken
Han bekämpar ogräs med händerna, redskap och tålamod. Det går långsammare. Det kräver mer mark och mer tid. Men han gör det för att jorden ska leva länge.
Hans morötter blir dyrare. Inte för att någon vill sko sig på ordet "ekologiskt", utan för att arbetet kostar mer – i tid, i risk och i mark.
Men många väljer ändå hans morötter. Kanske för att de vill minska sin exponering för bekämpningsmedel.
Kanske för att de vill stödja en form av odling som försöker vårda jorden med mjukare händer.
Kanske för att det känns mer i linje med hur mat en gång odlades.
Den konventionella moroten – odlad för att mätta många
Den andra moroten växer också i jord som doftar av mineraler och regn.
Här arbetar bonden med andra verktyg. Modern teknik, effektivare metoder, nästan alltid kemiska bekämpningsmedel när skadedjuren hotar att äta upp hela skörden.
Han odlar större arealer och får fler morötter per hektar. På grund av det kan han sälja dem till ett pris som fler människor har råd med. Det är också en viktig del av matsystemet – att mat är tillgänglig för så många som möjligt.
Hans morötter är inte “sämre”. De är bara resultatet av en annan filosofi:
att möta en växande befolknings behov av mat, året runt, till ett pris som fungerar för familjer som räknar varje krona.
Två vägar – samma längtan
När du står där på marknaden med morötterna i handen blir det tydligt:
Det handlar inte om rätt eller fel. Det handlar om värderingar.
Om vad du vill stödja. Om vad som känns rimligt i din vardag, för din ekonomi och din magkänsla.
Vissa väljer ekologiskt där de tycker det spelar mest roll. Andra väljer konventionellt men köper lokalt när det går. De flesta landar någonstans däremellan – en sorts vardagens kompromiss, där både plånbok och principer tas med i ekvationen.
Bonden på fältet och du vid köksbordet
I slutändan äter du inte en moral, en forskningsrapport eller en debattartikel.
Du äter en morot. En potatis. Ett äpple.
Mat som någon odlat med sina händer, i sitt klimat, med de verktyg de har.
Det du väljer att lägga i din korg är en liten röst i ett större samtal – ett samtal om hur vi vill att maten ska odlas, jorden ska skötas och framtiden ska smaka.
Och oavsett vilken morot du väljer, är det viktigaste kanske detta:
Att du känner dig delaktig.
Att du väljer medvetet.
Att du tar hem råvaror som får dig att känna glädje i köket och omsorg om dig själv och som kan bidra till större intag av grönt i din dagliga kost.
Resten, som så ofta i livet, är en balans. Ett av mina egna ledord.
Själv väljer jag alltid EKO när det finns och jag kan. Ibland är det svårt då jag ofta förbereder kurser med recept långt innan jag vet vilka grönsaker jag kan få tag på i butiken. Då får det bli som det blir tänker jag. Jag bidrar och gör det jag kan så ofta jag kan. För Moder Jord och för barnen som ska ta över den.
Hoppas det fanns något i inlägget som du blev inspirerad av!