Dubbelt så dyrt och hälften så mycket näring ...

Feb 19, 2022

KÖPER DU TOMATER ÅRET RUNT I BUTIKEN?

Visste du att kalciummängden i en tomat för 60 år sedan var 63% högre än idag?

Eller att magnesium sjunkit med 29%, C vitamin med 72% och de båda antioxidanterna lykopen och polyfenoler minskat med 58 resp 56 under dessa år %?

Hur kan det bli så här?

Jag fick nyligen tipset i en odlingsgrupp jag är med i att titta på en film på youtube
"Seeds of profit" https://www.youtube.com/watch?v=cSsPtis0ZKM

Den gjorde mig både ledsen och upprörd. Under de senaste 50-60 åren har fyra stora multinationella bolag som handlar med fröer försett hela världen med sorter som ökar skördarna och avkastningen för bönderna. Tomaterna har även förädlats så mycket att dom nu kan hålla tre veckor på butikshyllan. 3 VECKOR! En "normal" tomat håller tre dagar när de gjorde ett test mellan dessa två sorter.

Vad det handlar om rent tekniskt är att de korsar olika plantor för att få fram mer härdiga tomater. Bra för bönderna MEN baksidan (det finns ju alltid en sådan) är att näringen halveras och därmed också smaken.
För att inte tala om alla barnarbetare som jobbar på dessa stora plantager. Jag skäms över att vara människa när jag ser detta.

Visste du att fröerna från den absolut dyraste tomatsorten som finns idag kostar
4.500 000 kr per kilo? Ja du läste rätt fyra och en halv miljoner kronor. Vad kostar guldet idag? Ca 350 000 kr såg jag en siffra på en sida. Då förstår man att det är enormt stora pengar i omlopp i tomatindustrin. Och vad får bonden, jo ca 1000 kr/kg!

Igen handlar det om för mig att som medveten konsument göra så många goda val jag kan för att bidra till jordens återhämtning och fortsatta överlevnad. Jag är inte perfekt på något sätt. Även jag väljer ibland något som jag verkligen gärna vill ha och som inte har gynnsam miljöpåverkan. Så om den här frågan ligger dig varmt om hjärtat.

Vad kan man själv göra för medvetna val i den här frågan?

Det är ju trots allt vi konsumenter som styr efterfrågan och då behöver vi också reflektera över vad vi är villiga att avstå ifrån.

1. Om du odlar egna tomater, köp aldrig hybrid fröer. Dessa är märkta med F1 på påsen. Gynna istället kulturarvsväxter från t ex Runåbergs Fröer eller via organisationen Sesam.

2. Köp andra grönsaker istället som inte kan korspollineras, alltså som inte bär frukt som t ex tomat, paprika och gurka gör. Det finns ju såå mycket i våra grönsaksdiskar.

3. Välj EKO så ofta du någonsin kan. På så sätt sker en viss kompensation för alla dessa  miljöförstörande och jordutarmande produktionsmetoder.

4. Se över dina vitamin och mineralnivåer och komplettera med relevanta kosttillskott periodvis över året. Ta hjälp av något proffs som tolkar provsvaren. Någon som kan näringslära utöver vad dom lär ut på läkarlinjen.

5. Titta på filmen och sprid till andra.

Själv kommer jag odla tomater i sommar och även sälja plantor men från och med nu blir det inga F1 frön i mina odlingar utan bara vanliga normala tomater som skrumpnar och blir dåliga precis som dom ska. För jädrar så mycket godare dom är!

/Maria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.