Det där med frukost ...

Feb 16, 2022

 

Jag har verkligen legat på latsidan när det gäller bloggen. Det här med att välja och prioritera är svårt ibland tycker jag. Nu är jag här i alla fall och vill skriva några rader om just FRUKOSTENS betydelse.

Jag undrar hur våra frukostar såg ut i vårt avlånga land för ca 100 år sedan? Kanske vi odlade något på fältet som man kunde koka gröt av. Jag tror att havren var det som odlades mest och även lite råg. Kanske det fanns några höns som sprang på gårdsplanen och vi kunde hitta nyvärpta ägg. Det fanns ganska säkert olika typer av rovor som vi grävde upp och tillagade och potatis förstås, det var ju en stapelvara för många. Med största sannolikhet malde vi också mjölet för att baka bröd. Troligtvis på surdeg men jag är inte påläst vad gäller jästens intågande. Hittar ett inlägg om att stadsbon kunde köpa brysselkål och grönkål på vintern men i övrigt  var det väldigt skralt. Man hade börjat hålla husdjur och kunde slakta och äta. På den tiden var det nog mest insaltning som gällde som konserveringsmetod. Kanske torkning också. Nu gissar jag bara.

Vart vill jag komma med det här? Jo att våra nuvarande frukostvanor är helt formade av en livsmedelsindustri som vill vi ska äta vissa saker. På engelska heter det Breakfast, d v s att bryta fastan man haft under kvällen och natten. Tyvärr är det alltför många som äter väldigt oregelbundet och framförallt sent på kvällen.
Hur kan vi vara så lättledda undrar jag? Att sockerpudrade flingor och sötad musli är det som står på frukostbordet hos många är ju fortfarande väldigt vanligt i många familjer.

Jag vill att vi tar oss till något annat land, utan västerländska vanor. Vad äter dom där på morgonen? Jo mat. Helt vanlig MAT. Samma som dom äter under resten av dagen. Ingen skillnad alltså på vad som ligger på tallriken. Eller jo det kan säkert variera men det jag vill säga är att VAD du äter på morgonen har väldigt stor betydelse för hur ditt blodsocker påverkar dig under halva dagen. Och nu vet alla som hängt med mig ett tag att en av de viktigaste faktorerna för att komma till rätta med inflammation är att stabilisera blodsockret så att kroppen inte har så många insulinutsöndringar.

Oavsett VAD vi äter så händer det alltid något med blodsockret och insulinet MEN det sker på olika sätt. Om jag börjar dagen med apelsinjos, smörgås på vitt bröd och en kopp kaffe så får jag en rejäl blodsockertopp och därmed också en hel del insulin som behöver skickas ut för att sänka denna. Detsamma gäller faktiskt för yoghurt med banan i t ex. Jo du känner dig mätt men det är inte med ett särskilt stabilt blodsocker du börjar din dag då. Du kommer troligtvis behöva fylla på med något redan efter 1.5 timme eller 2.

Om du däremot äter helt vanlig mat (antiinflammatoriskt såklart) kanske en tallrik med rester från igår där du har lite quinoa, några tillagade grönsaker (gärna rotsaker), något mörkgrönt (kanske kokt broccoli), lite lättsmält protein och en klick av en god dipp - då får du en helt annan start på dagen! De flesta av mina klienter klarar sig ända fram till lunch. Givetvis har vi individuella behov som kan avvika här.

Det jag vill säga är; det mesta sitter i vårt huvud. Det betyder våra vanor och ovanor styr oss utan att vi reflekterar alls. Det är därför många som går mina kurser plötsligt inser att jag rekommenderar att de ska fasa ut kaffet. Det hade dom så att säga inte tänkt på att ingick i programmet. Hoppsan, då får man ta tag i det också ...!

När vi kan se på oss själva lite från sidan, med snälla ögon, så upptäcker vi vilka vanemänniskor vi är och fanken ta den som försöker ändra på mig!
Nu är ju mina kursdeltagare och klienter ändå väldigt formbara och "rättar in sig i ledet" men det här är en viktig reflektion många behöver göra då mycket går på automatik i våra liv.

Har du själv några sådana här "blind spots" som man brukar säga? Är du villig att titta på dom när det gäller din livsstil?

Min uppmaning och det jag vill inspirera till med det här inlägget är; ät mer riktig mat på morgonen. Långsamma kolhydrater, fibrer, resistent stärkelse - då kommer din blodsockerkurva att jubla och du kan sitta lugnt i båten utan att springa till kaffemaskinen eller behöva fylla på med frukt och annat. En kopp te eller en flaska vatten med c-vitaminpulver räcker gott och väl för att hålla hela förmiddagen.

LYCKA TILL!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.