Om resistent stärkelse - hjälpsam vid viktnedgång och insulinkänslighet

Nov 18, 2024

 

När jag höll kurs på Masesgården för några år sedan drack gästerna potatisvatten på morgonen innan frukost. (Masesgården följer ju Are Waerlands tradition kring kosten och använder mejeriprodukter till viss del bara som en parantes i sammanhanget.) Då river man rå potatis och lägger i vatten över natten för då fäller stärkelsen ut ur potatisen. Så silar man bort själva potatisen och bara dricker vattnet. Are var tidig i sin syn på att äta mycket råkost och att potatisvatten stärker tarmen med sin resistenta stärkelse. 

Vad är det då med resistent stärkelse som är så bra?
Vanlig stärkelse är det man kallar snabba kolhydrater. Den bryts ner och tas upp i tunntarmen.
Den resistenta stärkelsen däremot bryts ner i tjocktarmen, där alla de goda bakterierna finns.
Potatis i sin råa kalla form består av resistent stärkelse och när den kokas omvandlas denna till den snabba formen. När potatisen fått kallna igen bildas mer av den resistenta (långsamma formen) igen. Inte till 100% men den blir ändå bättre. Det gäller även om man tillagar/värmer den igen.
Hur då bättre? Jo bättre för våra tarmbakterier då dessa använder den resistenta stärkelsen för att kunna föröka sig, alltså det man kallar PREBIOTIKA. Så då skulle man kunna äta kall potatis varje dag tänker du kanske då. Eller potatismjöl som i sin okokta form är 100% resistent stärkelse? Nja säger jag. Det kan du såklart göra MEN det som är avgörande för tarmbakterierna är variation. Ja jag tjatar om det eftersom det är så viktigt. Ta t ex baljväxter som också innehåller mycket resistent stärkelse. Vissa goda bakterier vill ha kikärtor, andra linser och en tredje någon annan sort. DÄRFÖR är variation så viktig. Inte för variationen i sig utan för att olika bakterier äter olika "mat".

Jag äter personligen väldigt lite potatis. Inte ens en gång i veckan. Jag mår mycket bättre av att dagligen äta t ex råris, hirs eller annan glutenfri fullkornsprodukt. Håller mig mycket längre mätt och även pigg och klar i hjärnan. Plussar även på med baljväxter dagligen som ger ännu mer resistent stärkelse och den där långsamma blodsockerkurvan vi så väl behöver. Dessutom olika rotfrukter varje dag och de får oftast svalna innan jag äter. Gör en stor portion och kan dela upp och äta under veckans olika dagar. Det gör väldigt stor skillnad, testa själv under en vecka att varje dag äta från dessa tre grupper, minst en måltid, utöver proteindelen. 

Många talar illa om spannmål. Jag förstår inte det. Givetvis kan man vara extremt känslig för kolhydrater men det brukar faktiskt oftast bero på andra obalanser och inte själva kolhydraterna. Så generellt har det fungerat riktigt bra för så gott som alla av mina klienter och kursdeltagare genom åren.
Poängen här är att det är så mycket bättre att äta HELA råvaror, d v s t ex rotfrukter som fått kallna, jämfört med att äta t ex potatismjöl. Då får vi också i oss fibrerna, som också saktar ner blodsockerkurvan, stärker insulinkänsligheten och även andra viktiga näringsämnen.

En mindre klinisk studie som gjordes i mars 2024 (Nat Metab. 2024 Mar;6(3):578-597) visar att den resistenta stärkelsen både förbättrar tarmfloran (fler goda bakterier) samt bidrar till viktnedgång. 
Hälften av deltagarna fick resistent stärkelse med sin balanserade måltid och andra hälften fick vanlig stärkelse med samma balanserade måltid. Detta skedde under 8 veckor. Därefter bytte man så grupperna fick motsatt behandling. Resultatet visade att den resistenta stärkelsen bidrog till en viktminskning på 2,8 kg OCH bättre insulinkänslighet. 
Viktminskningen kopplar forskarna till förändringar i tarmflorans sammansättning, då den resistenta stärkelsen fungerar som prebiotika och gav fler Bifidobacterium adolescentis som är en bakterie som visat sig ha en skyddande effekt mot fetma i en tidigare studie som samma forskargrupp gjort på möss.

Jag tycker det är väldigt spännande all denna forskning kring tarmhälsa som nu tagit plats på hälsoscenen internationellt. Det finns så mycket kunskap att ta del av vilket gör mig riktig glad och upprymd!

Hoppas du blivit inspirerad och peppad att ändra innehållet på din tallrik!

Vill du få djupare kunskap och även handfasta råd hur du startar upp och hur de olika delarna ska disponeras på tallriken finns allt i min digitala grundkurs "Minska Inflammationen i Kroppen". Du hittar den HÄR 

Varm hälsning
Maria 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.