Bästa bordskryddan fick jag med mig från Japan!

Nov 16, 2023

 

För er som känner mig och som följt mig ett tag vet också att jag gjorde min kostomläggning för mer än 40 år sedan och att jag då bodde och jobbade i Japan. De två åren var livsförändrande för mig på många olika sätt både vad gäller hälsan och även all nya insikter och kunskap jag fick med mig hem.
Sedan den dagen finns alltid den här bordskryddan hemma hos mig.

Den heter gomashio. Goma betyder sesam och shio betyder salt. Det är så barnsligt enkelt att göra denna, enda tricket är att du behöver en suribachi vilket är en japansk mortel med skårad insida för att kunna mortla sönder sesamfröna. Suribachin använder jag dessutom till att snabbt sno ihop dressingar. Just den räfflade insidan gör att det går snabbt att finfördela ingredienserna.

HÄR kan du beställa din egen Suribachi från Najsofsweden. Kom ihåg du också behöver en surikogi till, trästaven du mortlar med.  OBS ej betalt samarbete. Julrabatt 15% för mina följare gäller t o m 20 december med rabattkoden "mickelsbackasjul".

 

GOMASHIO

Så här gör du:

2 dl oskalade sesamfrön
1,5 msk havssalt

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme. Se till så det inte bränns.
När det börjar "poppa" och dofta rostat samt färgen ändras på fröna är dom klara.

Lägg fröna i suribachin tillsammans med saltet och börja mortla. Snart sprider sig goda dofter av det rostade blandade med saltet. 
Det är godast när minst 50% av fröna är söndermortlade.

En riktig allround krydda att ha på bordet!

Låt dig väl smaka!
Maria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.