Att lyfta blicken ... mat är inte bara mat

Jul 07, 2025

 

Surdegsmästaren
Häromdagen när jag satt i bilen fick jag tillfälle att lyssna på Sébastian Boudet, ni vet den kända surdegsbagaren. Lite osäker på i vilket program han gästspelade men kanske det var MENY med Thomas Tengby.  Jag tycker att Tengby har intressanta inslag i sitt matprogram med lite mer djup och tyngd än andra och den här dagen handlade det förstås om bröd.

Att prata om bröd och surdeg på detta sätt är verkligen helt fantastiskt enligt mig! Sébastian pratar inte bara om hur noga han är med sina ingredienser; kvalitet, malningsgrad, ekologiskt, han ser också en mycket större bild än oss andra. Att brödbak spelat en helt avgörande roll för överlevnad i de flesta kulturers utveckling.

Mat är mer än mat
Visst är det så med vår mat? Att mat är faktiskt så mycket mer än det vi ser på tallriken som bara mat vi fyller magen med för att fortsätta leva.

När jag drabbas av mina eftertänksamma och reflekterande stunder så dyker ofta detta tema upp: tacksamhet till alla de olika länkarna i kedjan till färdiga råvaror. Allt ifrån en enskild bonde som har jobbet som sin livsstil där inte bara frön skall sättas i backen utan jorden skall beredas och gödslas och om vädrets makter är på gott humör kommer skörden några månader senare och skall tas om hand. Tänk då också på allt INNAN detta; alla maskiner som skall servas, tankas och underhållas för att fungera i jobbet. Alla människor som i sin tur tar fram reservdelar till dessa jordbruksmaskiner. Alla som packar och skickar paket med reservdelar och annat som krävs.

Och det fortsätter ...
Därefter i försäljningsledet skall produkterna, om dom inte skall förädlas eller processas, packas och transporteras till butiker, och förstås är det oftast flera led emellan innan det når mig som slutkund.

Är det inte fullständigt sagolikt? Tänk att så många moment och länkar är med i den kedjan hela vägen hem till mig. Att det nästan alltid fungerar dessutom.

Det är så lätt att trava på i mina dagliga uppgifter, ärenden och aktiviteter att jag tappar bort hur jag faktiskt också är en kugge i denna enorma spindelväv; stora hjul av tillverkning, produktion och leverans av varor och tjänster. I dom här stunderna känner jag mig som en liten lort i det stora universum. En lort som verkligen hör, ser och känner för alla länkarna i kedjan.

Kärleken i det lilla och det stora
Så jag förstår verkligen Sébastian Boudets stora kärlek till sitt brödbak. Hans passionerade sätt att beskriva bröd och surdeg som en ”smakexplosion” för kroppen och hälsan. 

Man får tycka och tänka vad man vill om just bröd men det här inslaget på radion fick mig att minnas hur jag själv bakade bröd när barnen var små. Då åt jag inte glutenfritt alls utan använde mig av alla de olika spannmålen som mjöl. Just den där surdegen minns jag så väl. Hur jag lyckades hitta den perfekta platsen på elementet så att den började puttra snabbt ja med en hiskelig fart. Många gånger lade jag också i t ex överblivet ris som hade börjat surna i kylen. Då smällde det till ordentligt i surdegen!

Brödet bakade jag sedan i en lergryta med lock och det blev så otroligt saftigt och gott. När det började kännas torrt lade jag skivorna i en ånginsats i en kastrull och lät dom ångas ett par minuter så kändes dom som färska igen.

Jag minns också att när jag började skolan som 7 åring längtade jag till fredagarna för då visste jag att mamma hade bakat rågbröd när jag kom hem från skolan. Det smälte i munnen tillsammans med smöret på och det kändes som jag var i himlen. Varje fredag i tre års tid innan hon började jobba deltid. Fina minnen som lever upp i mig när jag hör Sébastian.

Att lyfta blicken från mitt eget lilla universum till det större perspektivet gör mig ödmjuk och tacksam.
Att se Sébastian lyfta blicken och beskriva hur han också ser sig som en del i ett större universum gör mig faktiskt rörd och varm i både mage och hjärta.
Att jag dagen efter jag skrev det här inlägget såg att han ska öppna en livsmedelsbutik i centrala Stockholm med fokus på ekologiska hälsosamma råvaror, gör mig bara ännu gladare.

Allt som har en framsida har en baksida
Jo då jag vet att baksidan på verkligheten när det gäller livsmedelsförsörjningen och dess industri är helt fruktansvärd. Men det är ett annat blogginlägg som jag hoppas ha energi för att skriva snart. 

Med värme och fortsatt lyft blick
Maria Mickelsbacka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.