Att äta ute eller bli bortbjuden - hur gör jag?

May 22, 2023

 

Det här är en av de vanligaste frågorna jag får.

När man gör en kostomläggning går man igenom stora förändringar både i kroppen och mentalt. Även känslolivet kan påverkas. Man tar ju ett stort beslut för sin egen hälsa framåt och samtidigt inser man att valet också får vissa konsekvenser .... t ex att det blir "svårare" att umgås. Här vill jag direkt säga att detta uppstår initialt och brukar så småningom ebba ut är man själv blivit varm i kläderna och den nya maten är en naturlig del av det dagliga livet. Då känner man sig också mer säker på att valet var rätt då man fått symptomlindring som ett resultat.

Hur gör man då om man blir bortbjuden?

Jag säger alltid; ät innan du går bort. Då slipper du äta mängder av den maten som bjuds och du behöver inte förklara i samma omfattning varför du avstår från vissa saker på tallriken.

Ett annat råd från mig är att fråga innan vad dom kommer bjuda på och hör om dom kan lägga allt såsigt och kladdigt på sidan så du kan äta det som är mest rent tillagat.

Du kan också vara helt öppen med din nya kost och berätta du äter antiinflammatoriskt då du har besvär i kroppen och att du gärna tar med din egen mat. Detta kan många tycka är jobbigt då det blir så uppenbart att man är annorlunda och såklart du kommer få nyfikna frågor med största sannolikhet.

Restaurangbesök

Se om du kan påverka var ni ska äta ute någonstans. Ät innan du går dit.
Kolla på menyn vad som är minst kladdigt och renast tillagning. Dålig olja dom använder i alla restauranger kommer du aldrig ifrån däremot kan man vanligtvis undanbe sig dressing på sallad och istället fråga efter olivolja och citron. Be också om extra tillagade grönsaker om det går. Är detta en lite bättre restaurang brukar det alltid fungera. Lunchrestauranger är en helt annan sak. Där är mycket halvfabrikat på deras menyer för att det ska gå undan och om deras kalkyl ska gå ihop.

Om jag måste välja mellan gluten eller mejeriprodukter ...

Här brukar jag tänka; vilket är värst för mig? Oftast vet vi svaret på den frågan själva. Jag har mejeriprodukter som akilleshäl d v s jag märker direkt om jag fått i mig det och blir slemmig i både hals och bihålor. Någon annan ska vara noga med gluten. Så fundera på vad som är värst för just dig. Det kanske är sockret då det ofta triggar igång mer sug. 

Hoppas dessa tips kan hjälpa dig framåt på din hälsostig!

Med värme

Maria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.