Äter du för fort?

Sep 26, 2023

 

Härom veckan blev jag inspirerad i en annan grupp som skrev om just enzymer och saltsyratillskott då det är många av mina följare och kursdeltagare som besväras av olika mage/tarmproblem.

Till att börja med är det väldigt vanligt att om man söker hjälp på VC för magen att dom konstaterar att man har för MYCKET magsyra och sätter in medicin som hämmar denna naturliga och nödvändiga process. Symptomen för för mycket respektive för lite är ganska lika så jag kan förstå att dom ofta missbedömer. Patienten får sin medicin, kommer hem och börjar ta den och märker ingen skillnad eftersom det snarare är för LITE magsyra.

Orsaken till den här obalansen är i de allra flesta fall att man äter för fort. Man har för bråttom. Stress, ont om tid, bråttomkänsla - allt detta påverkar rejält hur din matsmältning fungerar. Man hinner inte tugga maten. Man tar sig inte tiden att göra det. Om fler förstod hur läkande detta enkla råd är skulle fler spara åtskillig tid hos läkare och dessutom pengar på onödiga tillskott och mediciner.
Det kan ta upp till 10 minuter innan kroppen reagerar och frigör de magsafterna som finns i magsäcken för att bryta ner maten. Jag fick själv rådet när jag lade om kosten att tugga 50 ggr varje tugga! Jag svarade att det går inte. Jo pröva fick jag till svar. Det gick faktiskt och idag är det en av mina viktigaste rekommendationer till mina klienter och kursdeltagare. Ja det känns som välling eller soppa i munnen och det är exakt så det ska vara. 

Här kan man också vidta andra åtgärder parallellt; att äta bittra grönsaker, t ex lollo rosso, ruccola, maskrosblad, och endive. Det kan absolut styra upp obalansen eftersom bitterämnena förändrar pH i magen och bidrar till en rad andra avgörande processer för maghälsan som t ex aktiverar gallan, levern och även bukspottskörteln. Redan här vet man att man är på rätt väg - magen blir lugnare och näringen kommer börja tas upp bättre och när organen får rätt näring minskar också inflammationen och immunförsvaret kan börja jobba på ett friskt sätt igen.

Man kan också ta bittra örter som tinktur, alltså droppar på flaska. Gentiana och maskrosrot är de vanligaste men det finns andra också. Detta kan vara enklare att ha med sig på jobbet eller om man reser och kanske inte rent praktiskt kan ha med sig färska örter.

Så sammanfattningsvis: 

  • tugga din mat minst 25 gånger - helt avgörande enligt mig
  • inkludera bittra örter i din kosthållning - varje dag
  • stötta upp med örttinktur för extra boost - kör en kur på en månad, pausa en månad sen kan du prova igen

MEN som du förstår handlar det i grunden om att ändra ett beteende och det är ju vanligtvis det svåraste av allt. Det är enklare och mindre obekvämt att ta ett tillskott. Jag tänker att man kan göra alla dessa saker och varva. Tuggningen är dock det absolut viktigaste.

Prova detta och hör av dig om resultatet. Jag vill gärna höra!

Med värme
Maria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.