Så här enkelt gör du ghee hemma själv!

Uncategorized Oct 11, 2021
 

Här en kort instruktionsvideo om hur man gör egen ghee hemma!

Visserligen rekommenderar jag att man utesluter alla mejeriprodukter för att minska inflammationen i kroppen MEN det finns ett undantag och det är när man gör egen ghee av ekologiskt smör. Då filtrerar man bort det inflammatoriska mjölkproteinet som både irriterar tarmslemhinnan och dessutom smiter ut i blodbanan via tarmväggen i tunntarmen och på så sätt ökar på inflammationen.

Det finns olika teorier gällande fett, vissa säger ät inget fett alls, andra säger ät massor och en tredje säger "ät ister (grisfett). Så i mitt kök finns i alla fall både kokosfett och ghee sedan många år tillbaka. Smör är ett stabilt fett när det upphettas. Med det menar jag att det inte förändras och bildar t ex cancerframkallande aldehyder, som t ex växtoljor gör.

Smör innehåller också flera fettlösliga vitaminer (A, E och K2). K2 vet man idag är avgörande för kalciummetabolismen. K2 transporterar kalciumet in i skelettet där det ska vara istället för att susa runt i blodbanan som det gör om man har brist på denna vitamin.

Det mättade fettet i smör är gynnsamt för det goda kolesterolet plus att det också innehåller en viktig fettsyra som heter butyrat som de goda tarmbakterierna gillar.
Dessutom finns studier som visar att det mättade fettet sänker risken för hjärtinfarkt.

Det finns säkert ännu fler argument men jag stannar där. Förresten, vill jag nämna ett till; vid mina otaliga resor till Indien under många år, och min bekantskap med Ayurveda, den traditionella indiska läkekonsten, är ghee en daglig naturlig råvara i matlagningen. På den detoxklinik jag varit används det rent medicinskt. Enligt läkaren jag pratade med där smörjer det tarmen inifrån och bidrar till mjuk avföring samt är en del i behandlingarna man går igenom vid en detox.

OCH vem gillar inte smörsmaken när man lagar mat?

Lycka till med ghee i ditt kök!

Close

Vill du få

Nyheter - Inbjudningar -
Tips och råd

från Maria Mickelsbacka?

Fyll i namn och epost nedan.