Sockerberoende? - Sockerfria dagen 12 oktober

Oct 12, 2023

 

Idag den 12 oktober, som är den Sockerfria dagen i Sverige, vill jag förmedla min syn på socker.

En av de gemensamma nämnare som mina kursdeltagare har är att de har ett enormt sötsug som dom inte kan få bukt med. De har försökt på alla möjliga sätt; tränat mer, kosttillskott, bara äta frukt, olika dieter mm mm. Ingenting har de lyckats med, eller om dom har lyckats så är det kortsiktigt. Så fort "något händer" i livet trillar dom dit igen. Så min fråga är alltid; kan det finnas en bakomliggande orsaken till detta söta behov? Är det en tröst eller använder man det söta för att avleda sig själv? Det måste inte vara så men det kan vara en del i problematiken.

Vi präglas tidigt av den söta smaken, ända ifrån födseln då de allra flesta av oss fått mammas bröstmjölk, som är söt, har denna stund gett oss känslor av trygghet, närhet och kärlek. Många goda substanser i hjärnan reagerar och aktiveras i denna stund. Helt naturligt. Helt sunt och friskt. Så hur ser fortsättningen ut sedan? Naturlig mat med naturlig sötma borde det vara och är säkert också till stor del men av någon anledning så vill vi vuxna se hur barnet "njuter" av något som är ännu sötare än en färsk frukt t ex så vi låter dom smaka på glass, tårta eller liknande. Vi får "belöning" när vi ser att dom tyckte det var gott, barnet blev i stunden glad och lugnare. Här fortsätter karusellen. Att ge socker som belöning, avledning, för att tysta mm är skönt för en vuxen men katastrof för ett barn enligt mig. Jag har själv gjort det när mina var små även om det inte var det värsta sockret de fick i sig så klarade jag inte i den stunden att ha tålamod och härda ut i t ex konflikten som pågick. Det var lättare med första barnet. Han åt inget socker före 3 års ålder. När dottern föddes var han nästan 5 år och hade då varit på många kalas med godispåsar mm. Så dottern fick mycket tidigare tillgång till sockergodis. 

Naturligtvis är inte detta hela bilden. Vi är också olika som personer och vissa har en större benägenhet att bli just beroende av sockret och andra kan hantera det och ta en godis eller chokladbit utan att behöva äta upp hela kakan. 

Jag säger framförallt får vi här hjälp av en riktigt bra balanserad kost utan ultraprocessade produkter. Om fler förstod vilken björntjänst vi gör oss själva när vi får i oss dessa så skulle hela snabbmatindustrin kollapsa. Ultrapocessad mat ger oss ett sug efter och ett beroende av mer sött. 
Jag har deltagit i Food Revolution, en föreläsningsserie från USA där många kloka och pålästa personer delat sina kunskaper, studier och erfarenheter kring just detta.
Är det något du ska undvika helt är det ultraprocessad mat.

Hur påverkar sockret oss då? Här ett utdrag från min hemsida:

Allt som smakar sött innehåller kolhydrater (sockerarter). De kan vara enkla och snabba eller komplexa och långsamma och påverkar då blodsockret också på olika sätt.
I växtriket tillverkas kolhydrater genom fotosyntesen. Människan behöver tillföra kolhydrater genom kosten då det är en källa till energi.

Det är en komplex process hur kroppen bryter ner och tar upp kolhydrater. Flera olika organ är inblandade samt en rad olika enzymer. Enkelt förklarat kan man tänka att när vi äter något sött ökar halten av socker i blodet. Är det enkla kolhydrater blir det direkt en ”sockertopp” som snabbt rasar, är det mer långsamma komplexa kolhydrater planas kurvan ut jämnare och i det senare fallet uteblir den s k ”matkoman”.

Det är tack vare bukspottskörteln som producerar insulin som sockerhalten i blodet inte blir farligt hög. Insulinet sänker halten effektivt. Om vi kontinuerligt står på raffinerad kost, halvfabrikat, inflammationsdrivande produkter, kommer bukspottskörteln få väldigt mycket att göra. Den producerar insulin hej vilt och kroppens andra organ börjar utveckla ett motstånd till insulinpåslaget. När bukspottskörteln inte längre klarar av att öka produktionen av insulin för att kompensera för det här motståndet höjs blodsockernivåerna automatiskt och kan så småningom leda till diabetes 2.

En annan faktor är att socker reagerar med proteiner, både i och utanför kroppen. Det klibbar fast i blodkärlen och blir en gynnsam miljö för svampar, bakterier, infektioner och inflammationer. Den här försockringen bildar AGE (Advanced Glycation End-Products) vilket direkt kan kopplas till ökat åldrande. Ett högt intag av socker binder proteinmolekylerna till varandra, de ska inte vara bundna utan fria, annars kan de inte utföra sina uppgifter och korkar därmed igen cellerna.

Gå gärna in på www.sockerfriadagen.se och delta digitalt, eller fysiskt. Jag var där förra året och talarna var många och bra. I år är fokus på hur sockret hänger ihop med vår hjärnhälsa.

Önskar dig många sköna sockerfria dagar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.