Smärta och värk - vad hjälper?

Mar 31, 2025

 

Så gott som alla mina klienter och kursdeltagare har någon form av smärta i kroppen. Det kan vara i leder, muskler eller nerver. Ofta är det kopplat till mage/tarmområdet och själva matsmältningen.

I det här inlägget vill jag belysa några olika aspekter när det gäller smärta eftersom det är ett väldigt komplext tillstånd i kroppen och samtidigt kan förbättringar också ske snabbt när man gör stora hälsoförändringar. Jag ser det om och om igen och det gör mig så glad och varm i mage och hjärta.

Jag går sällan ner på djupet i orsaken till smärtan för en enskild individ. Det viktigaste är att omgående göra de viktigaste stegen i hälsoförändringarna. Min enkla förklaringen är att alla organ behöver massor av näring för att kunna fungera optimalt och ju äldre vi blir desto långsammare går också ämnesomsättningen vilket givetvis också påverkas av andra faktorer som rörelse, motion, stresshantering mm. Generellt ser jag ändå att kosten är den mest avgörande faktorn och det beror på att vår livsstil har bidragit till att vår tunntarm inte tar upp näringen som den ska. När inte näringen tas upp på rätt sätt kommer den inte heller ut till alla de olika organen i kroppen och då uppstår olika symptom som t ex värk.

Första steget är alltså att börja utesluta den mat som stör och saboterar och samtidigt börja äta mer av det som stärker och reparerar läckaget i tunntarmen. Mer om detta lär du dig när du är med på mitt Gratis Introduktionswebinarie som jag erbjuder månadsvis. HÄR kan du anmäla dig till det.

Ovanstående är alltså min egen personliga erfarenhet i mitt klientarbete. Här nedan några andra intressanta fakta, teorier och studier kring värk. Dessa bygger ofta på begreppet ”kronisk smärta”. Inspiration hämtad från tidningen Frisk nr 1 2025.

20% av alla över 20 år i Sverige lider av kronisk smärta
Förr pratade man of ”sveda-, värk- och brännkärringar”. Så oerhört nedvärderande så jag blir verkligen ledsen när jag hör det. När jag ser att det är 70% kvinnor som lider av detta kan jag förstå vårdens oförmåga och säkert också förtvivlan av att inte kunna hjälpa då de endast går på symptom och skriver ut läkemedel. Man ansåg också att kvinnor var känsligare och gnälligare och borde kunna anpassa sig till smärtan. Männen beskrevs som mer smärttåliga och då ha större ”rätt” till vård och smärtlindring. Väldigt märklig syn tänker jag.
Tyvärr hänger en del av okunskapen kvar har jag förstått, särskilt när det gäller fibromyalgi.

Studier kring smärta
En studie vid Center for Sensory-Motor Interaction på Aalborgs universitet i Danmark visade att kvinnor upplevde smärta intensivare än män MEN att de trots detta var mycket bättre än männen på att faktiskt hantera själva smärtan.

Det har också gjorts under 2024 gjorts en studie på just skillnaden på kvinnors och mäns smärta där man tittat på smärtkänsliga nervceller (nocireceptorer) och insett att det finns både manliga och kvinnliga nocireceptorer vilket man inte visste. Det kan leda fram till olika typer av behandling för män och kvinnor.

 Mer om smärta, lindring och orsaker

  • Magnesium kan vara effektivt vid migrän, menstruationssmärtor och njursmärtor. Forskning visar att personer med fibromyalgi kan ha lägre nivåer av magnesium
  • Smärtan vid lipödem kan lindras av selen som misstänks vara en bidragande orsak till att vätska läcker ut i vävnaderna. Här ser man stora förbättringar med den antiinflammatoriska kosten.
  • Livstrauman skapar stress och kan bidra till smärta i kroppen. På Karolinska Institutet har man utvecklat en metod EAET (Emotionell awareness and expression therapy) och bygger på känslomässig bearbetning av olösta trauman och har gett god effekt på kronisk smärta.
  • Antiinflammatorisk kost kan vända smärtspiralen, där man uteslutit alla snabba kolhydrater då snabba blodsockerhöjningar är en av de största orsakerna till oxidativ stress och kan orsaka inflammation.
  • Individanpassade kosttillskott som D-vitamin, B12, omega 3, zink, selen och magnesium.
  • Även ketogen kost kan påverka den kroniska smärtan positivt.

Sammanfattningsvis finns oerhört mycket att sätta sig in i för den som vill när det gäller om smärta. Jag tänker ändå att det enda som en person med smärta i kroppen önskar är att bli fri från denna för att kunna börja fungera bättre i sin vardag.

Då säger jag att det enklaste och bästa sättet är att PROVA göra en kostomläggning.

TA DE TRE FÖRSTA VIKTIGA STEGEN

1. Innan du börjar med ny kost. Gör mitt gratis inflammationstest på min hemsida HÄR hittar du det. Där får du en fingervisning om hur hög inflammation du har i kroppen.

2. Uteslut det som bidrar till mer inflammation och börja laga maten från grunden och ät mycket mer grönsaker.

3. Ge det 3 veckor och se om du märker någon skillnad. Fortsätt i 3 veckor till och gör ett nytt inflammationstest. Det är väldigt ofta jag får höra att testet faktiskt bidragit till tydlighet kring symptombilden hur den förändrats.

Sist men inte minst
HÅLL UT!

GÅ MED I FACEBOOKGRUPPEN FÖR STÖD, INSPIRATION OCH RECEPT.
https://www.facebook.com/groups/608276373258938

 

Med värme
Maria Mickelsbacka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.