Mina bästa odlingstips till dig som vill komma igång!

Mar 30, 2022

 

Varför odlar jag?

Den frågan ställer jag mig varje år någon gång i januari när jag helst sitter framför brasan med en lättläst bok. Det vore så skönt att slippa de mer arbetsamma momenten; att gräva om i landen eller att bära vatten innan sommarvattnet sätts på i maj. Och ändå kliar det i fingrarna i februari att få peta ner de första kålfröna i jorden. Lyckan när de första gror är obetalbar!

Fingrarna i jorden lugnar mig

Med allt som pågår i världen och har gjort de senaste dryga två åren känner jag starkt att vi behöver hitta en plats där vi känner oss lugna och trygga. En känsla av avkoppling och mening är exakt vad odlingen ger mig. Solens strålar tidigt på våren är välgörande. Jag står i mitt växthus och skolar om plantor, låter tankarna vandra, lyssnar på fågelsång eller någon intressant pod, samtidigt som jag skapar mat till mitt kök.

Dessutom är det svårt att inte bli påverkad av signaler om livsmedelsbrist. Här känner jag mig trygg när det växer ätbart i min trädgård.

Och så var det det där med att gräva och bära vatten ...

Jag har tagit till mig en viktig sak av Sara Bäckmo, som jag lärt mig det mesta om odling av under 7 år. Att göra en sak i trädgården varje dag. Även om den saken är liten. Så istället för att gräva om och förbereda alla platser samtidigt och köra slut på mig delar jag upp "den stora elefanten" i mindre bitar. Lite i taget helt enkelt. Däremot inser jag att är det tjäle så är det tjäle, ha ha, då slipper man gräva. Då får jag vänta.

Att bära vatten slipper jag inte. Då får jag vänta med att sätta igång köksträdgården tills sommarvattnet är igång, så det är ett val jag behöver göra.

Vad är mina bästa odlingstips då?

Jag har åtta stycken till dig som vill komma igång och odla:

1. Odla bara det som du vill äta. Strunta i alla exotiska sorter. Detta ger dig mat på bordet och det ger glädje och lycka och ett förnöjt brummande i ditt parasympatiska nervsystem.

2. Börja inte för smått. Oavsett om du ska ha krukor med kryddor på balkongen eller anlägga några pallkragar eller en hel köksträdgård, tänk på att ta i rejält. Anledningen är att det är alltid plantor som inte blir något, ett skadedjur förstör eller du glömmer att vattna någonstans. Ligg alltid på lite extra plus är min erfarenhet.

3. Skaffa bokashi så slipper du köpa gödsel. Läs på om detta på nätet. Detta har totalt förändrat min jord och framförallt mina skördar.

4. Bestäm när du ska starta din säsong. När "jorden reder sig" d v s sent april/maj eller om du vill driva upp plantor inomhus innan för att kunna sätta ut för tidig skörd. Jag serieodlar själv vilket betyder att jag konstant har nya plantor som jag dragit upp själv, att sättas ut så fort jag skördat ett sallatshuvud t ex. Det kräver en hel del planering och framförhållning.

5. Köp rätt fröer och inte för mycket på en gång. Det är lätt hänt särskilt om man sitter och beställer på nätet. Undvik också F1 fröer som är hybrider och som drivs fram på ett för jorden ogynnsamt sätt.

6. Hitta likasinnade. Gå med i någon odlingsgrupp på Facebook. Sök upp människor i ditt eget område som delar ditt intresse. Allt blir så mycket roligare när man vill nörda ner sig.

7. Lär dig mer om vinterodling. Sara Bäckmo har en fin bok i just det ämnet. Det betyder att vissa saker kan vi faktiskt planera in redan under juli/augusti och som kan stå i landet under hela vintern. Även om du bara har en balkong kan du så t ex spenat i frigolitlådor när som helst hela vintern. Den kommer gro tidigt och du har en grön matta att skörda späda blad från. Jag sådde i början av februari och nu har den redan kommit en bra bit och jag räknar med första skörden under april.

8. Resa bort? Ja det kan vara svårt när man odlar mer omfattande. Jag har själv investerat i ett bevattningssystem vilket får mig att slappna av. Det finns mindre system även för krukbevattning. Varm rekommendation om man har möjlighet till det. Annars kan det vara bra att planera och förbereda att ta hjälp de dagar eller veckor det gäller.


Vill du lära dig mer? Kom hem till mig och min köksträdgård på Odlingsdag lördag den 6 maj. Läs mer här Odlingsdag
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.