Kvinnohälsa förr och nu - Internationella kvinnodagen 8 mars 2023

Mar 08, 2023

 

Visste du att genomsnittsålder för sista mensen i en kvinnas liv är 51 år?
Då har vi ju faktiskt över 30 år kvar att leva och att göra det med god hälsa.

Kvinnor i Sverige lever i genomsnitt i 84 år. Hur har vi mått under dessa år måntro? Vad har vi lagt för grund under åren för att kroppen inte bara ska hålla som en slags överlevnad utan faktiskt ha såväl ett inre lugn, bra matsmältning och näringsupptag som ett tränat hjärta och muskelmassa?
Givetvis finns många fler faktorer vi önskar oss i livet.

Jag som är intresserad av historia och att titta bakåt i mitt eget liv och även kvinnors generellt, undrar då hur mådde kvinnor för 84 år sedan? 1939 var alltså året då. Det året andra världskriget bröt ut.

Stora ransoneringar av livsmedel som smör, kaffe, te bröd, fläsk, socker, nötkött, ägg, ost, gryn, mjöl, margarin, grädde. Ja inte bara maten ransonerades utan även tvål, kläder, tyg, garn mm mm. Man hade ransoneringskort för varje specifik vara man måste skriva under för att få handla. Vissa familjer kunde ha upp till 80 olika ransoneringskort. Man kunde byta kort med andra för att få mer av något och ge upp något annat.

Symaskinerna gick varma i de flesta hem och man kunde också för 3 kronor per säsong hyra mark, 200 kvm, för att odla själv. I Observatorielunden i Stockholm odlades potatis och hölls kurser om hur.

Här ett utdrag från sidan slakthistoria.se:
”Vi fick strålande skördar av bönor och ärtor, majs, gurkor och pumpor, spenat och purjolök, dill och persilja [...] Tänk, när man fick färska, nykokta vaxbönor eller haricots vert med en liten klick smör på, purjolök eller svartrötter [...] För vintern konserverades bönorna.”

Sist men inte minst så var väldigt många kvinnor mobiliserade/engagerade i kriget i olika tjänster. En väldigt annorlunda vardag med säkert mycket stress och oro.
Tuberkolos var en vanlig sjukdom då. Alla drabbades.
För kvinnor i klimakteriet idag är det benskörhet, typ 2 diabetes, viktuppgång, hjärt- och kärlsjukdomar och demens.

Så lite mer om klimakteriet och kvinnohälsan i vår egen tid. Klimakteriet är en naturlig fas i livet då den  hormonella balansen förändras eftersom nivåerna av östrogen, progesteron och testosteron minskar. De vanligaste symptomen är värmevallningar, sömnstörningar, torra slemhinnor och humörsvängningar. Många känner inte igen sig själva och det kan också komma som en överraskning att mensen uteblir allt oftare. När östrogennivåerna sjunker i kroppen minskar kalciumnivåerna och även bentätheten. Här har man sett i forskning att styrketräning gör stor skillnad. Likaså intag av D-vitamin.

En kvinnokropp i klimakteriet är känslig och behöver mycket stöd och support både genom kosten och lägre tempo. Framförallt; reducera stress så mycket du någonsin kan. Den ”äter” dig inifrån som jag brukar säga och får stora konsekvenser även i ditt yttre liv; familj, vänner etc. Med ett svängande hormonsystem skadar stressen dig ännu mer. Du behöver skapa förutsättningar för lugn och ro regelbundet. Det märks tydligt när t ex mina klienter gör exakt detta. De behöver inte ens berätta för mig, jag ser det på zoom direkt. Lugna muskler i ansiktet och ögon som ser både glada och vilsamma ut samtidigt.
Då bankar mitt hjärta lite extra mycket.

Så vad med kosten då i den här åldern?
Svaret är; börja i tid, gärna innan du kommer in i klimakteriet att gå över till antiinflammatorisk kost som består av långsamma kolhydrater (råris, quinoa mm), fibrer och resistent stärkelse (baljväxter, rotfrukter, grönsaker, kalciumrika vegetabilier (saltvattenstång, mörkgröna ovanjordsgrönsaker),
gräsbetat eller viltkött, vildfångad fisk, rejäl mängd av rätt fett.

Dra rejält ner på socker framförallt, det kan även gälla fruktosen i frukt. Kroppen blir känsligare med åren och överkänslighet mot fruktos är inte helt ovanlig. Någon oro för att inte få i sig tillräckligt med vitaminer om man äter mindre frukt är helt onödig om du äter stora portioner av grönsaker varje dag och dessutom minskar ner på det som stör näringsupptaget som gluten, mejeriprodukter och socker.

Då står du på en stabil grund och har gett kroppen de bästa förutsättningar för kommande förändringar.

Kom ihåg att vara självsnäll ❤️ Lyssna på det du behöver. Ibland får man börja med babysteg och ändra lite i taget och i andra sammanhang behövs kraftfullare åtgärder.
Dessutom är det individuellt, som alltid, vad gäller t ex tillskott och hur man lindrar symptom.

Önskar dig en väldigt fin dag!
Maria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.