Årstidernas inverkan på måendet ... lyssna inåt och tips för trötthet!

Dec 20, 2022

 

Jag är själv väldigt påverkad av årstidsväxlingarna. Jag har vuxit upp med en mamma som blev deprimerad så snart höstmörkret trängde sig på och på den tiden förstod ingen varför. Jag minns många jular, när jag själv var vuxen och skulle fira jul ihop med mina föräldrar, det var många gånger när vi fick ställa in för hon var för sjuk helt enkelt.

Jag tror personligen att just vi kvinnor behöver bli än mer varsamma om oss själva. Jag får fortfarande jobba kontinuerligt med detta för att inte köra över mig själv. Och ändå händer det ibland.
Vi är så hårt skolade att jämföra oss med männens höga tempo och då ska vi komma ihåg att männen har testosteron nivåer som vi aldrig kommer upp i. Mer om det i ett annat blogginlägg längre fram.

Så vad är varsamhet? För mig rör det sig om flera olika nivåer; den fysiska kroppen, det mentala måendet, det känslomässiga och även det själsliga eller om du vill kalla det det andliga eller spirituella.
Många av oss har tappat fotfästet. Förlorat kontakten med naturen och dess olika skiftningar. Många barn vet inte ens hur en gurka växer. Jag menar bara att ju längre bort vi kommer från vårt naturliga tillstånd i en omgivning som fyller på oss helt automatiskt desto svårare är det att även följa förändringarna som årstiderna för med sig.

Vi kvinnor har i alla tider haft naturligt självklar kontakt och känt en djup relation med jorden, månen, årstiderna mm. Vi stannade upp och kunde t o m känna doften av höst närma sig innan det var ett faktum.
Ett naturligt stöd har vi av menscykeln under 40-50 år cirka. För många är det oerhört tuffa dagar varje månad. Ett riktigt lidande. För andra går det lättare och passerar nästan helt obemärkt.
Dessa dagar när kroppen faktiskt signalerar "gå ner i varv, vila, känn efter vad du behöver just nu" så har många väldigt svårt att göra just det .... lyssna. Så är vi tillbaka igen till där jag startade det här inlägget.

Tillbaka till årstiderna. Jag är verkligen inget fan av den mörka årstiden. Jag får jobba på det varje år. Att ta det lugnare. Lyssna inåt. Stå på min egen sida och inte dras med i bruset, suset och ruset.
Så snart solen skiner får jag mer energi och är det dessutom vår har jag lätt att bli för ivrig vilket lätt kan resultera i energidipp. För mig är övergångarna mest utmanande. Jag vill så gärna hålla kvar sommaren istället för att stanna upp, ta några djupa andetag och omfamna den förändring som är helt oundviklig.

Det är väl just DÄR som flowet kommer in! I övergången ... mellanrummet ... omställningen. Förmågan att växla tempo oavsett om det är upp eller ner och att göra det medvetet och med varsamhet om mig själv.

En av mina käraste lärare delade med sig att hon själv har dagar då hon "bara sitter och tittar på träd". Hur skulle vi kunna inkludera det i vår vardag med småbarn och andra åtaganden? Kanske den där "dagen" kan bli en timme eller 10 minuter. Att varsamt sjunka ner i kroppen om så bara för några andetag kan också göra skillnad.

Årstiderna kan hjälpa oss att hitta hem. Att välkomna förändring i våra kroppar. Att lyssna.

Jag avslutar med några konkreta tips för att slippa de djupaste dipparna i vintermörkret. Det första jag själv nu provat sedan 14 dagar är en dagsljuslampa. Även om vi boostar oss med d-vitamin och andra tillskott så kan det vara så att det inte räcker för vissa av oss. Jag fick tipset i en annan hälsogrupp på Facebook och tänkte nu ska jag faktiskt testa detta som jag ju vet fungerade för min mamma när hon väl fick hjälp med detta. Den jag har köpt heter Beurer TL 41 och efter att jag använt den i 6 dagar märkte jag redan väldigt stor skillnad. OBS! ej sponsrat inlägg. Min trötthet släppte faktiskt helt! Så otroligt skönt!
Jag beställde den via Amazon och rekommenderar den varmt för att du ska återfå din energi och slippa tröttheten. Det är ju faktiskt så att det är fortfarande flera månader kvar innan det dagsljus vi behöver återvänder.

 

Så förstås några sista ord om maten. Att den gör stor skillnad på måendet. Ät mer varm mat den kalla årstiden. Skippa helt kalla drycker och joser. Det kyler ner vårt matsmältningssystem. Drick varmt. Ät matiga soppor och värmande grytor. Rätter bakade i ugnen är toppen. Ät mindre av kall rå föda och mer av tillagat. När väl våren är på ingång växlar vi successivt över till den lättare maten. På så sätt ger vi varsamt stöd till matsmältningen och den hormonella balansen under hela året.

Med hopp om lättsamma och varsamma andetag under de mörkaste dagarna på året, mer dagsljus in i dina ögon tillsammans med näringsrik antiinflammatorisk mat.

Med värme
Maria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.